İzmir’de ev ve iş yerlerine giderek temizlik yapan Şadiye Gündoğan, kendi temizlik şirketinin patronu oldu. Yıllardır biriktirdiği paralarla şirket kuran Gündoğan, “Pes etmedim” dedi.

gokce-adarAile bütçesine katkıda bulunmak için İzmir'de ev ve işyerlerine giderek temizlik yapan Şadiye Gündoğan, kendi işinin patronu oldu. Arkadaşlarını yanına alarak temizlik şirketi kuran Gündoğan, kendiyle gurur duyduğunu belirtti.

Tırnaklarımla kazıdım


Son 8 yıldır ev ve iş yerlerine giderek temizlik yapan Şadiye Gündoğan, biriktirdiği paralar ile kendi şirketini kurdu. “Tırnaklarım ile kazıya kazıya geldim” diyen Gündoğan, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Eşimin doğulu ve fakir olmasından dolayı ailem vermek istemedi. Kaçarak evlendik.
Oğlum küçükken eşime maddi açıdan yardımcı olamıyordum. Paraya ihtiyacımız vardı. Ayağımda bebeğimi sallarken dantel örüp sattım. Kapımın önündeki otları toplayıp gözleme, börek yaptım. O dönemde okulda süt dağıtılıyordu. Onlarla yoğurt yapardım. Bebeğimi o sütlerle beslerdim.”


Daha çok güçlendim


Yaşadığı zorlukların kendisini güçlendirdiğini dile getiren Gündoğan, şöyle devam etti: “Evlere temizliğe gitmeye başladım. Sonra kollarımda ve bacaklarımda ciddi ağrılar başladı. En yakın arkadaşlarımla birlikte çalışmaya başladım. Daha sonra o dönemde bir müşterimiz, şirket elemanlarını daha profesyonel bulduğunu söyledi. Akşamına temizlik şirketlerini araştırdım. Bir süre bir şirkette çalıştım. Ama memnun kalmadım. Zaten arkadaşlarım ile çalışıyordum. Bu yüzden bir temizlik şirketi kurma kararı verdim. Kendi evimi ofis olarak gösterdim. Web sitesi açtırttım ve kart bastırttım. Hiçbir zaman yılmadım. Daha çok güçlendim. Kendi işimin patronu oldum.”
Malzemelerini taşımak için araba almak istediğini ifade eden Şadiye Gündoğan, “Ardından bir büro açmak istiyorum. Arkadaşlarım tarafından örnek gösteriliyorum. Bu bana gurur veriyor. Kadınlar çalışmalı. Kadın isterse herşeyi yapar” dedi. Gökçe ADAR

Sosyal güvence yok


Temizlik işi ile uğraşan kişilerin çok fazla yorulduğunu ama karşılığını alamadıklarını dile getiren Gündoğan, şöyle konuştu: “Çok çalışılıyor ama sosyal güvence yok. Emekli olunmuyor. Büyük temizlik şirketleri sigorta yapıyor ama onlar da paradan düşüyor. Hiçbir çalışana yetmiyor. Dolayısıyla kişiler fazla para alıp sigortasız çalışmayı tercih ediyor. Bence, devletin destekleyici politikalar uygulaması gerekiyor. Bir fiyat listesi hazırlamaları gerekiyor ki aynı fiyata temizlik yapılsın.”