İzmir'de 15-16 Haziran 1960 işçi eylemlerinin yıl dönümünde eylem yapan DİSK; 24 Haziran'da, tek adam rejimine 'Artık yeter' deme çağrısı yaptı.

Haber: Burak Yıldız

DİSK Genel İş İzmir Şubeleri, 15-16 Haziran 1960 işçi eylemlerinin yıl dönümünde yarım gün iş bırakma eylemi yaptı. Eyleme İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin temsilcileri, KESK, TMMOB, EMEP, HAZİRAN üyeleri, CHP ve HDP milletvekili adayları da katıldı. İş bırakma eylemi hem kamuda hem de belediyelerde hak kayıplarına sebep olan kadro aldatmacasına karşı ayrımsız, şartsız kadro verilmesi talebi ile yapılırken, iş bırakma otobüs hatları haricinde birçok belediye hizmetinde etkili oldu. Öğle paydosuyla birlikte Metro önünde toplanan işçiler, sloganlar atarak Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün önünde 73 gündür eylem yapan işçilerin yanına yürüdü. 15-16 Haziran "Ruhuyla Güzel Günlere Yürüyoruz" ve "Güvenlik Soruşturması Dediniz Bizi İşimizden Ettiniz" yazılı pankartlarla yürüyen işçiler aynı zamanda "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Yaşasın İş Ekmek Özgürlük Mücadelemiz" ve 'Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek" sloganları attı. Yürüyüş boyunca emniyetin trafiği durdurmaması işçilere zorluk yaşattı.


EMEK CEHENNEMİ


Basın metnini okuyan DİSK Ege Bölgesi Temsilcisi Memiş Sarı, “15-16 Haziran 1970'te işçi sınıfı masaya vurup 'Artık yeter' demişti. Bugün işçi sınıfı için bir kez daha 'artık yeter' deme günüdür. Çünkü Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasındadır. 16 yıldır ülkeyi yönetenlerin, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını getirdiği yer budur. Türkiye dünyanın parmakla gösterilen 10 emek cehennemi arasına girmiştir. 24 Haziran 2018 Cumhuriyet tarihinin kader anıdır. DİSK, işçi sınıfını ve tüm halkı Cumhuriyetin laiklik ve demokrasi gibi temel nitelikleriyle, 'Yurtta Barış Dünyada Barış' gibi temel kurucu ilkeleriyle, hukuk devletiyle ve temel yurttaşlık haklarıyla çatışan bir düzene TAMAM demeye çağırmaktadır. 15-16 Haziran 1970’de tek tip sendika dayatmasını durduran işçiler, 2018 Haziran'ında da dayatılan rejimi durduracaktır" dedi.