Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 1’inci İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı, dönemin Osmanlı Bankası Deposu olarak kullanılan binanın temellerinde basınla bir araya geldi. Vali Yardımcısı Faik Arıcan, Müze Müdürü Cengiz Topal, Kazı Başkanı Akın Ersoy, Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Orhan Demirağlar ve Cumhuriyetin 100’üncü yılına yetiştirilecek binanın mimarı Salih Seymen’in de katıldığı basın toplantısında İzmir Valisi Köşger, kazı çalışmaları ve projenin ilerleyişi hakkında bilgi verdi.


SONDAJ YAPILACAK
Kazının yapıldığı arsanın 2 parselden oluştuğunu dile getiren Vali Köşger, proje süreci hakkında bilgi verdi. 1’inci İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı binanın tescilleme aşamasında 1979 yılında kendiliğinden yıkılması nedeniyle tescillenemediğini dile getiren Köşger, geçtiğimiz aralık ayında arsanın diğer kısmını tescillediklerini aktardı. Doğrudan satın alma yöntemiyle 14 Nisan’da arsayı satın aldıklarını aktaran Köşger, alanda yapılan kazı çalışmasının İzmir’de bir ilk olduğunu dile getirdi. Kazılar sırasında şimdilik kayda değer bir kalıntı bulunmadığını dile getiren Köşger, “Osmanlı Arkeolojik Kazısı olarak İzmir’de ilk ve en geniş kazı yapılmış oldu” dedi. Çıkan parçalar hakkında da bilgi veren Köşger, “Seramik parçaları, pipo kalıntıları, Cumhuriyet dönemlerine ait birkaç tane metal bozuk para bir tane de Osmanlı dönemine ait 2. Mahmut dönemiyle tarihlenen bir sikke var. Onun dışında kayda değer bir şey bulunamadı” diye konuştu. Alanın Osmanlı döneminde İzmir iç limanının doldurularak oluşturulduğunu ve üzerine zamanla yapı inşa edildiğini belirten Köşger, her ihtimale karşı sondaj çalışması yapılarak tarihi eser olup olmadığına bakılacağını açıkladı. Proje kapsamında takvimin önünde olduklarını dile getiren Köşger, “Sondaj kazılarında daha ciddi geçmiş tarihli; bulgu, belge ele geçerse kazı daha da ilerletilecek ama söylediğim gibi dolgu alan olduğunu neredeyse yüzde yüze yakın bildiğimiz için antik döneme tarihlenen herhangi bir kalıntıya rastlamayacağımızı söylüyor arkadaşlar. Tahminimizin ötesinde bir şey çıkması durumunda proje tarihi uzayabilir” sözlerini kaydetti. Öte yandan Köşger, kazı çalışmaları sırasında çıkacak eserlerin, yeniden inşa edilecek binanın içerisinde küçük bir müze oluşturularak sergileneceğini belirtti.


 

PROJE HAZIRLIK AŞAMASINDA
Kazı sürecinin sonra ermesiyle birlikte mevcut duruma göre yol alacaklarını söyleyen Köşger, “Binanın bir taraftan mimarı projesi de tamamlanıyor. Yeniden inşa edeceğimiz binanın da ihalesini yapıp Cumhuriyetin yüzüncü yılında; Cumhuriyetin yüz yılını değerlendiren ve önümüzdeki yüz yıla projeksiyon yapan ışık tutan bir iktisat kongresi hedefini gerçekleştireceğiz” dedi. Projenin maliyeti hakkındaki soruya da Köşger, “Biz arsayı satın aldık. Arsa maliyeti valiliğimizce karşılandı. Binanın maliyetiyle ilgili proje çalışmaları bir mimarlık grubu tarafından yapılıyor. Onların yaptığı proje neticesinde yaklaşık maliyet hesaplanacak. Ama ucuz bir iş değil biliyorsunuz. Ciddi bir külfet getireceğini biliyoruz. Onu ön görerek yola çıktık. Ama değeceğini düşünüyoruz. Şu an net bir rakam yok” açıklamasını yaptı.