Haber/ Kardelen BUĞDAY

Sayıştay, 2020 yılında çeşitli kurumlarda yapılan denetleme raporlarını açıkladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne (İKÇÜ) ait raporda öğretim üyesi kadrolarıyla ilgili çeşitli bulgular ortaya çıktı. Daha önce pek çok kez aynı iddialarla gündeme gelen üniversitenin konuyla ilgili yükümlülükleri yerine getirmediği geçtiğimiz günlerde açıklanan raporlarda da ispatlandı.

KRİTERLERE AYKIRI

Sayıştay Başkanlığı’ndan açıklanan raporda yer alan bulgular, üniversitenin objektif kriterlere aykırı atama yaptığına dikkat çekti. Raporda, “Üniversitede bulunan öğretim üyesi kadrolarına, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı atamalar yapıldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi. Aynı konunun 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda da bulgu konusu yapılmasına rağmen 2020 yılında söz konusu hususun devam ettiği vurgulandı. 2547 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri uyarınca bazı ek kriterlerin getirildiğini ve boş bulunan kadrolar için öğretim üyesi atamaları gerçekleştirildiğini açıklayan Sayıştay denetçileri, aykırı atamalar için şu örnekleri sıraladı:

ÖRNEKLER SIRALANDI

“Ekonomi lisans mezunu olup, doktorasını İşletme alanında yapmış olmak ve Tedarik Zinciri Yönetimi ve Kurumsal Kaynak Planlaması alanlarında çalışmaları bulunmak. Mesneviler ve Seyahatnameler üzerinde çalışmış olmak. Doçent unvanını muhasebe alanında almış olmak, varlık yönetim şirketleri muhasebesi ve sigorta muhasebesi alanında çalışmaları bulunmak. Coğrafi bilgi sistemleri ve arazi envanteri entegrasyonu konularında çalışmaları olmak, iklim değişikliğinin erozyona etkileri alanlarında yayınları bulunmak. Ülkelerarası, ulusal ve bölge düzeyinde verimlilik ve etkinlik; firma ve sektör bazında performans ölçümü ve analizine yönelik çalışmaları bulunmak.”

2547 sayılı Kanun’un 23 ve 26'ncı maddelerindeki objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediğine dikkat çeken rapor, ilanların büyük çoğunluğunda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istendiğine işaret etti. Raporda alım yapılacak kadroların tamamına yakını için sadece birer kişinin başvuru yaptığı ve aynı kişilerin kadrolara alındığı tespiti de yer aldı.

TBMM’de gündem olmuştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi Mahir Polat konuyu geçen yıl TBMM’ye taşımış, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi vermişti. Mahir Polat konuyla ilgili şunları söylemişti: “Üniversiteler, gerçekleri arayan, düşünce ve bilim üreten, yayan, en üst düzeyde araştırma ve eğitimin yapıldığı kurumlar iken, AKP iktidarı döneminde üniversitelerin kadroları siyasallaşarak partizanlık, eş, dost ve akraba ilişkileri gözetilerek adrese teslim kadro açılarak dolduruluyor.”

Polat, “Bu zihniyet değişmedikçe üniversiteler bilim ve eğitim yuvası değil, arka bahçe olarak kalacaktır” sözleriyle tepkisini göstermişti.

27 akraba kadroda

İddiaların meclis gündemine taşındığı günlerde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, CHP Milletvekili Mahir Polat’ın soru önergesine cevap vermiş, yönetim ve akademik kadrolarda yer alan 27 kişinin akraba olduğunu açıklamıştı.