Haber / Sinan KESKİN

CHP İzmir Milletvekili ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mahir Polat'ın soru önergesine verdiği yanıtla akrabalık ilişkileri ve sınavsız atamalarla gündeme gelen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nde (İKÇÜ) geçtiğimiz Kasım ayında verilen Fahri Doktora unvanı dikkat çekti. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse'nin de kurucuları arasında bulunduğu ve halen başkan yardımcılığını yürüttüğü merkezi Konya'da bulunan Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı'nın Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özdemir'e Fahri Doktora unvanı verildi. Fahri Doktora töreni geçtiğimiz Kasım ayında  İKÇÜ Merkez Yerleşkesi Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Törende konuşan Rektör Köse, ailenin toplumun en temel kurumu olduğunu ifade etti ve Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı'nın bu alanda insanlığa önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Köse, Vakfın evlendirme hizmetleri dışında çok sayıda başarılı çalışmaya değişik coğrafyalarda imza attığını ifade etti. Mustafa Özdemir de, 25 yıl önce bir ateş yaktıklarını ancak vakfın bu noktalara ulaşmasını beklemediklerini dile getirdi. Ailenin korunması ve aile değerlerinin yaşatılması adına önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Özdemir, “Başlangıçta sadece evlendirme amacına yönelik olarak çıktığımız yolda bugün 3 dernek ve 1 platform ile toplumumuza hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu noktada Mehir Vakfının kendine özgü bir yapı olduğunu ve dünyada benzerinin bulunmadığını ifade etmek lazım” dedi.

Zihniyet değişmeli

Söz konusu vakfın, ihtiyaç sahibi kişilerin evlenmesine yardımcı olmak için kurulduğunu, merkezinin Konya'da bulunduğunu ve vakfın başkanının İzmir’deki bir devlet üniversitesinden Fahri Doktora unvanı almasını yadırgadığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mahir Polat ise, “Fahri Doktora unvanın bilimde, sanatta ya da insanlık veya ülke hizmetinde üstün başarı gösteren ve olağandışı katkılar sağlayanlara ya da en azından Üniversitenin uluslararası tanınırlığına katkıda bulunan kişilere verilmesini anlamlı buluyorum” diye konuştu. Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi maalesef ‘eş dost akraba üniversitesi’ olarak teşkil edilmiş durumda ve yine maalesef öyle de anılıyor. Sayın Rektörün de daha önce Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı mütevelli heyeti başkanlığı görevini yürüttüğü düşünüldüğünde, bu vakfın başkanına bu üniversite Rektörü tarafından Fahri Doktora unvanı verilmesine aslında şaşırmamak lazım. Ama böyle olmamalı! Kayırmacılığa işaret eden her türlü tutum ve davranışın üniversiteye zarar verdiğini düşünüyorum. Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin insanlığa katkı sağlayarak İzmir’i gururlandırmasını umuyorum, diliyorum. Ancak bunun için zihniyet değişikliğinin gerektiği açıkça görülüyor.”

Ne olmuştu?

Sayıştay'ın İKÇÜ için hazırladığı 2019 yılı raporunda; şube müdürlüğü kadrolarına, şube müdüründen daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan sınavsız atama yapılmasıyla ilgili, eşitlik, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde atama yapılması şartları dikkate alınmaksızın atamalar gerçekleştirildiği bulgusuna yer vermişti. CHP'li Mahir Polat da bu bulguları soru önergesi ile Meclis gündemine taşımıştı. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse tarafından verilen yanıtta; şube müdürlüğünden daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan 16’sının şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız olarak atamasının yapıldığı, ayrıca, rektör, rektör yardımcısı, dekan ve öğretim görevlileri arasından tespit edilebilen 27 kişinin birbiri arasında akrabalık bağı bulunduğu ifade edilmişti.