Haber / Didar DEMİRCİ

Karşıyaka Belediyesi 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Kovid 19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anmak adına Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkında, ‘Sağlık Emekçilerine Saygı Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, İzmir Milletvekili Atila Sertel ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık’ın katıldığı açılışta pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadığı hak kayıplarına değinilerek, hayatını kaybeden sağlık emekçileri anıldı. Konuşmalarının ardından Heykeltıraş Bahadır Çolak ve Kadriye İnal’ın eseri olan anıtın açılışı gerçekleşti.

Kaybettiğimiz sağlık emekçilerini unutturmayacağız!

Pandeminin bir yıldır dünyada ve ülkemizde büyük acılara sebep olduğunu dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Bu yıl pandeminin birinci yılında içimiz buruk olarak 14 Mart haftasını kutluyoruz” dedi. Çamlı, “Sağlık çalışanlarımız pandeminin ilk gününden beri özveriyle yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti vermeye çalıştılar. Zor koşullarda, stresli koşullarda her an Kovid hastası olma riski altına sağlık hizmeti vermeye çalıştılar. Günlerce ailelerinin yanına gidemediler. Çocuklarına büyüklerine hastalığı bulaştırma kaygısı taşıdılar. Bu süreçte toplumun herhangi bireylerine göre yaklaşık 10 kat Kovid enfeksiyonu geçirme riski taşıyan sağlık çalışanlarımız ne yazık ki korunamadılar. Bütün taleplerine rağmen bu süreçte bizzat devletin üst kademeleri tarafından yeterli nitelikli koruyucu ekipman sağlanamadı. Bu süreçte bütün taleplerine rağmen düzenli Kovid testleri yapılamadı” diye konuştu.

Yerel yönetim desteğiyle motivasyonumuz artı

Öte yandan Kovid 19 hastalığının ‘Meslek Hastalığı’ sayılması yönündeki taleplerini ve Kovid 19’dan hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin ise ‘Şehit’ olarak görülmesi taleplerini hatırlatan Çamlı, “Hala bir illiyet bağı sorgusu devam ediyor. Sizler bizim kahramanımızsınız deyip, balkonlardan alkışlama yapanlar, en ufak taleplerimize kulak asmadılar. Bizler şeffaf yönetilmeyen, iyi de yönetilmeyen pandemi karşısında her zaman toplum sağlığını önceleyen taleplerimizi anlatırken hedef haline getirildik. Yok sayıldık. Pandemi sürecinde dışarda tutulmaya çalışıldık. İşte bütün bu süreçlerde başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Konak Belediyesi bizlere kol kanat gerdiler. Evlerine gidemeyen sağlık emekçilerine barınma imkanı sağladılar. Ulaşım imkanı sağladılar. Kişisel koruyucu ekipmanlarını odamıza vererek Ödemiş’ten Dikili’ye kadar bütün ilçelerin ASM’lerine dağıtma fırsatını bize veridiler. Bu süreçte daima yanımızda olduklarını hissettik. Bu dayanışma bizler için daima bir motivasyon oluşturdu. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının acısını bu 14 martta içimizde taşıdık ve onların anısına bugün burada yapılan anıtı çok anlamlı buluyorum. Sevgili Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’a çok teşekkür ediyoruz. Sağlık emekçilerini unutmayacağız. Unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Tugay: Özür diliyorum

Çamlı’nın konuşmalarının ardından söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bu günün arkasında elbette ki vatanını seven, işgalci insanlara karşı göğsünü siper eden sağlıkçıların anıldığı bir gün. Fakat bizim için pandemi döneminde ihmal edilip hayatını kaybedenleri, yalnız bırakılanları andığımız bir gün ahaline geldi. Bulunduğum pozisyonda bir kamu görevlisi ve yerel yönetici olarak eksik kalan her şey için bu devlet adına sizden özür diliyorum. Hayatını kaybeden herkesin ruhlarının şad olmasını dileyerek teşekkür ediyorum. Umarım cennet vardır ve ordadırlar” dedi.

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’de sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde ısrarla gündeme getirdiği taleplerinden biri olan ‘Kovid 19 Meslek Hastalığı Sayılsın’ konusuna değinerek, iktidarı eleştirdi. Sertel, “Sağlık emekçilerimizin hakkını ödemek gerçekten mümkün değil. Bunu bazıları gibi siyaseten söylemiyorum ve öyle de düşünmüyorum” dedi. Ölümü göze alarak insanların yardımına koşan sağlık emekçilerinin mücadelesini tarihin yazacağını dile getiren Sertel, “Bugünler, yarınlarda daha iyi anlaşılacak” sözlerini kaydetti.