Haber / Gökçe ADAR

İzmir'de down sendromlu ve kalbinde üç delikle dünyaya gelen 2 yaşındaki Atlas Toros, 14 Ağustos tarihinde geçirdiği kalp krizi sebebiyle annesi Burcu Toros'u kaybetti. Atlas'ın doğduğu günden beri özel eğitim öğretmenliğini yapan Hatice Vardar, Atlas'ın annesinin yokluğunu hissetmemesi için onunla daha çok vakit geçirmeye başladı. Günün her anını birlikte geçirdiklerini ifade eden Vardar, Atlas bebeğin hem annesi hem de öğretmeni oldu. Atlas'ın annesinin kaybından sonra kendisine olan düşkünlüğünün artığını ifade eden Vardar, “Atlas'la 1 yaşındayken tanıştım. Annesi Burcu hanım varken de çok vakit geçiriyorduk ancak annesinin kaybından sonra daha çok vakit geçirmeye başladık. Bana çok çabuk alıştı. Ben de ona çok ısındım. Anne-oğul, abla-kardeş, teyze-yeğen ilişkisi kurduk. Burcu hanım varken de Atlas bana çok düşkündü ancak bu süreçte benim sorumluluğum daha da arttı. Birbirimiz olmadan yapamıyoruz. Pandemi nedeniyle hep evdeydik. Fakat Burcu hanımın ölümünden sonra hep dışarıya çıkmaya başladık. İlk başta dışarıda da ağlıyordu ancak şimdi alıştı. Çok mutlu dışarıya çıkıyoruz” dedi.

DERSLERLE GELİŞTİ

Atlas'la zamanın çok hızlı geçtiğini ifade eden Vardar, şu ifadeleri kullandı: “Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Atlas, fizik tedaviye gidiyor, özel eğitim merkezinde dersler alıyor. Yüzme derslerine katılıyor, oyun gruplarına giriyor, beslenme terapistlerine gidiyor. Atlas, çok yoğun bir çocuk. Her günümüz birlikte geçiyor. Algısı çok yüksek. Ne söylenirse söylensin, komutları algılıyor. İstemediği şeyleri yapmıyor. Atlas, üniversite okuyabilecek bir zekaya sahip. Onun birşeyleri yapabildiğini gördükçe ben de çok mutlu oluyorum. Atlas'ı emeklemeye başlamasıyla fizik tedaviye götürmeye başladım. Ayakta duramıyordu, yürüyemiyordu. Yüzme derslerinin çok faydası oldu. Fizik tedavinin de çok etkisi oldu. İlk fizyoterapiye götürdüğümüzde komutları algılayamıyordu. Ancak şimdi Atlas, daha çok uzun süre ve bağımsız ayakta durabiliyor. Önceden bir adım atabiliyordu şimdi 5 adım atabiliyor. Atlas'ın çok kısa bir süre sonra yürüyebileceğini hissediyorum.”

'ÖZEL EĞİTİM ŞART'

Atlas gibi down sendromlu çocukların mutlaka özel eğitim alması gerektiğini vurgulayan Vardar, “Down sendromlu bebeklere eğitim şart. Hiç boş bırakmadan, dil terapisi, konuşma terapisi, fizik tedavi almaları gerekir. Bu çocuklar emek ve ilgi istiyor. Down sendromlu çocuklara sahip olan ailelerin mutlaka bilinçli olması gerekiyor. Her down sendromlu çocuğun birer özel eğitim öğretmeni olması gerekiyor. Aile ne kadar bilinçli olursa, çocuklar da o kadar başarılı oluyor. Bu çocukların toplumdan dışlanmaması için sosyal taraflarının eğitilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.