Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2006'da alınacağını açıkladığı 20 yangın helikopteri için bu yılki yatırım programında da yalnızca 40 bin lira ayrıldı. Bu yıl da yaz sezonunda orman yangınları için kiralanacak helikopterlere saat ücreti olarak yaklaşık 8 bin dolar ödeme yapılacak.

“Artık kendi helikopter filomuz olacak” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2006 yılında alınacağını açıkladığı 20 yangın helikopteri için bu yıl yatırım programında yalnızca 40 bin liralık bütçe ayrıldı. Orman Genel Müdürlüğü, bu yaz sezonunda da orman yangınları için kiralanacak yaklaşık 25 yangın helikopter için 25-30 milyon dolar ödemeye devam edecek.
Edinilen bilgilere göre bir yangın helikopterinin saatlik uçuş bedeli 8 bin dolar. Orman yangını olmasa da her helikopter için kiralama şirketinin hesabına uçulmayan günün tazminatı olarak 12 bin dolar yatırılıyor.

yangin-helikopteri

25 HELİKOPTER ALINIRDI


Son olarak 1995 yılında yapılan ve 2018 yılına kadar geçerliliği olan ihalede kiralanacak helikopter ve uçaklar için resmi ve özel havacılık kuruluşlarına şimdiye kadar yaklaşık 250 milyon dolar kiralama bedeli ödendi.
Sivil havacılık yetkilileri, “Orman yangınları için özel olarak üretilen ve yangın söndürme özelliği dışında personel nakli de yapabilecek şekilde donatılan yangın helikopterinin en gelişmiş olanı 10 milyon dolara satılıyor. Son 10 yılda 250 milyon dolar kiralama bedeli ödendiği göz önüne alınırsa devlet 25 helikopter satın alabilecek kadar parayı kiralama şirketlerine ödedi” dediler.