HAZIRLAYAN / Özge GÜNERKEN

İzmir Bornova’da eğitim veren Ferit Bahriye Ergil Ortaokulu, 2 bin 250 öğrencisi ile ilçenin en büyük okulu. Kasım 2017’de okul binalarının depreme dayanıksız olduğunun anlaşılması sonrasında iki farklı okula misafir oldu. Ferit Bahriye Ergil’in ortaokul bölümü Mediha Mahmutbey Ortaokulu’nda öğlenci olarak eğitime devam ediyor. 25 yıllık bir geçmişi olan okulun öğrencileri, misafir konumunda bulunsalar da birçok yaratıcı, öğretici ve geliştirici proje ve programdan geri kalmıyor.

Mediha Mahmutbey Ortaokulu’na geçici olarak taşındıktan sonra ilk olarak hurdalık haldeki kullanılmayan arka bahçe, hobi bahçesi ve çeşitli hayvanların bulunduğu tatlı bir barınağa dönüştürülmüş. Okul idaresi, öğretmenleri, Okul Aile Birliği ve velilerin destekleriyle okulun arka bahçesindeki alanda bir köpek kulübesi inşa etmişler. Değerler dersi kapsamında, okula hediye edilen Sivas Kangal köpeği yavrusu Barut, böylece kulübesine taşınmış. Belgeli, karneli Barut kısa sürede tüm öğrencilerin sevgilisi olmuş. Öğrenciler hem Türkiye’nin bir değeri olan Sivas Kangal köpeğini ve özelliklerini öğrenirken, bir yandan da hayvan sevgisi içlerine işlemiş. Okulun öğretmenleri, “Öğrencilerimiz Barut’u çok seviyor. Onun beslenmesi ile de yakından ilgileniyorlar. Barut şimdi 11 aylık. 2 yaşına kadar büyüyecek. Son derece uysal ve sevgi dolu bir hayvan” diyor. Öğretmenler, öğrencilerin hayvan sevgisini geliştirmek adına Dünya Hayvanlar Günü’nde de mama alınarak, öğrencilerle birlikte barınaklara gidildiğini, sokaktaki hayvanlar beslendiklerinden de söz ediyorlar.

Arka bahçe cennet oldu

Arka bahçede bir tek Barut’un kulübesi yok. Tavuk kümesinde 15 tavuk, horoz ve beş tane de civciv bulunuyor. Öğrenciler tavukların yaşamını yakından görüyor, kümesten taze yumurta topluyor, hayvanları yemliyor. Bir anlamda, betonlarla sarılı şehir ortamında öğrenemeyecekleri, hayata dair bilgileri öğreniyorlar. Okul yöneticileri, “Ana sınıfından bir minik öğrencimiz yanımıza gelip, öğretmenim yumurta tavuktan oluyormuş, demişti. O yaşta bir çocuğun bu bilgiyi gözlemleyerek edinmesi bizce paha biçilmez bir değer” diye anlatıyor.

Arka bahçedeki cennetin yaratılma hikayesi de okulun yaşayarak öğrenme misyonuna uygun gelişmiş. Okul yetkilileri şöyle anlatıyor: “Kulübeyi ve ortamı tamamen atık malzemelerden oluşturduk. Bu iş için hiç para harcamadık desek yeridir. Evlerden artan boyalar getirildi, eski okulumuzda atıl durumda bulunan demirler ile kulübe ve kümesler oluşturuldu. Biz burada bir bilinç çalışması yapıyoruz. Gelecek nesle hayvan sevgisini ya da çevre duyarlılığı, çevre bilinci aşılamaya yönelik bir farkındalık geliştirebilirsek bizim en büyük kazancımız bu olacak. Kaymakamımız Fatih Genel ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Kadir Kadıoğlu da bizzat gelip arka bahçemizi gördüler. Onlar da çok memnun oldular bu projelerden. Kendilerine destekleri için teşekkür ediyoruz” diyor.

HAYTAP’tan destek

Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP İzmir heyeti de, örnek okulu geçtiğimiz haftalarda ziyaret ederek, hayvansever yaklaşımı nedeniyle okul yöneticileri ve öğretmenlere teşekkür etti. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Her okulda böyle müdür, müdür yardımcıları ve öğretmenlerin görev yapmasını diliyoruz. Bu güzellikleri düşünen, yapan ve hayata geçiren Başta Okul Müdür Nazmi Oğuz Yılmazkol olmak üzere tüm eğitim ve yönetim kadrosunu kutluyoruz. HAYTAP olarak bizler de her türlü desteği veriyoruz. Bugün belki en pahalı kolejlerde bile olmayan birçok projeyi mahalle arasındaki bu okul gerçekleştirmiş. Mucize gibi” dedi.

Minik çiftçiler hobi bahçesinde

Ferit Bahriye Ergil Ortaokulu başarı sıralamasında, yaklaşık 2 yıldır kendi binalarında eğitim verememelerine rağmen ilk 10’da yer alıyor. Yaşayarak öğrenme programının ne denli etkili olduğu da burada ortaya çıkıyor. Okulun arka bahçesindeki hobi bahçesi sayesinde öğrenciler, tohumu, fidanı, bir meyve ve sebzenin nasıl yetiştiğini birebir uygulayarak öğreniyor. İlkbaharda öğretmenlerin çocuklarla birlikte ektikleri tohumlar biber, domates, patlıcan, marul, roka, maydanoz, çilek ve çeşitli çiçeklere dönüşmüş. Öğrenciler dalından kopardıkları meyvelerin ve sebzelerin tadına bakmayı da ihmal etmemiş. Okulun bu çalışmaları, Tübitak 4006 Bilim Fuarı’na da dahil edilmiş.