HABER/ Özge GÜNERKEN

İzmir Güzelyalı’da oturan, Müdafaa-i Hukuk İlkokulu üçüncü sınıf öğrencisi, 8 yaşındaki Ada Sökeli ve kuzenleri Minik Patiler grubu kurarak, eski kitap satışından elde ettikleri gelirle sokak hayvanlarını beslemeye başladı. Yarıyıl tatilinde gezip dolaşmak yerine sokaktaki hayvanları düşünen küçüklerin çabasına büyükler de destek verince, toplanan para da artmaya başladı. Ada ve kuzenleri bunun üzerine İzmir’in en kalabalık nüfuslu bakımevi olan Şopengazi’yi ziyaret ederek, buradaki canlara aldıkları mamaları götürdü. Minikler barınaktaki yüzlerce köpekle saatlerce oyunlar oynayıp, onları sevdi. İlk kez gittikleri bakımevinden çok etkilenen minikler velilerinin de desteği ile artık sık sık burayı ziyaret edip canlara yardım edeceklerini söylediler.

Kitaplar mama oldu

Ada’nın babası Serkan Sökeli şunları söyledi: “Kızım yarıyıl tatilinde, sokak hayvanları için okuduğu kitapları satmak istediğini söyledi. Böylece Ada ve iki kuzeni Yaman ve Yağmur Güzelyalı sahilindeki kafelerin orada kitap satmaya başladılar. Sonra benim kitaplarımı da götürdü tezgaha. Her gün artarak devam etti bu satış. Baktık çok paraları var, bir barınağa gitmeye karar verdik. Önce Poligon’da tanıdığımız bir petshop’a gittik. Onlar da bize çok indirim yaptılar, hatta bedava mama da verdiler. Ben 40 yaşındayım, daha önce hiç barınağa gitmemiştim ve açıkçası böyle olduğunu bilmiyordum. Çok köpek var, etraf çamur içinde. Pazar günü gittik ve ben o akşam uyku uyuyamadım. Oradaki sahipsiz hayvanların durumu beni çok üzdü. Bir de biz barınaktaki hayvanların tek ihtiyacı mama sanıyorduk, halbuki öyle değilmiş. O konuda da bilinçlendik. Bu arada kızım ve kuzenleri kendilerine MPD ismini buldular; Minik Patiler Derneği. Artık sık sık barınağa gitmek istiyorlar. Ben de, eğer derslerine çalışır, hayvanlar için de para toplayabilirlerse onları ne zaman isterlerse barınağa götüreceğime söz verdim. Tabii barınak ziyareti için onlara özel botlar ve tulumlar alacağım. Ada’nın projesine başka çocuklar da ilgi göstermeye başladı, ayrıca arkadaşlarımız satmamız için kitaplar gönderiyor. Onların bu bilinçli projesi belki ilerde daha da büyür.”

Onlar umudumuz

Şopengazi Nebiha Deprem Bakımevi’nde minikleri karşılayan HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de, genç nesillerin hayvan sevgisi ile dolu olduğunu görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, “Bu çocuklar umudumuz olsun. Canlar için okul tatilinde satış yaptılar ve topladıkları paralarla mama alıp Sopengazi Bakımevi’ne geldiler. İlk kez gördükleri onlarca köpeğin içine girdiler, onları sevdiler ve bana ekmek açmaya yardım ettiler. Üstlerinin çamur içinde kalmasına aldırmadılar. Velimiz Serkan Sökeli de, onları artık her fırsatta canları sevmeye getirecek. Ailelerine böyle sorumluluk sahibi ve hayvansever çocuklar yetiştirdikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi.