İzmir'de, Halkevleri üyelerinin gözaltına alınması protesto edildi. Yapılan basın açıklamasında “Bugün Halkevleri’ne yapılan saldırı, ülkenin barış talebine, laiklik ve demokrasi mücadelesine saldırıdır” görüşlerine yer verildi. 

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş ve 18 üyesinin gözaltına alınması İzmir’de protesto edildi. İzmir Halkevleri adına açıklamayı okuyan Gizem Coşkun, “Bugün Halkevleri’ne yapılan bu saldırı ülkenin barış talebine karşı bir saldırıdır, laiklik ve demokrasi mücadelesine saldırıdır. Eşitlikten, özgürlükten yana olanlara, tek adam diktatörlüğüne itirazı olanlara, yani ülkenin yarısından fazlasına, milyonlara yapılmış bir saldırıdır. Halkevleri okulun olmadığı bir köyde okul, tiyatronun olmadığı yerde bir sahnedir. Yoksul mahallerde insanca bir yaşamın adımları, işçi grevlerinde sıkılı yumruktur, eğitimden sağlığa, barınmadan enerjiye halkın hakları için mücadelesidir. Turnike eylemleridir, okul önlerinde bilimsel laik eğitimin sesidir” diye konuştu.

Halkevleri’nin Türkiye’nin her köşesinde olmaya devam edeceğini belirten Coşkun, “Bir kez daha onur duyarak haykırıyoruz: Halkevleri, 1950’nin baskı rejiminin, 12 Mart faşizminin, 12 Eylül faşizminin hedefi oldu, dimdik ayakta kaldı. Çünkü Halkevleri halktır” dedi.

Çok sayıda kurum destek verdi


Basın açıklamasının ardından, kurum temsilcilerine söz verildi. Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan, İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Günseli Suna Kaya, Egeçep adına Ali Osman Karaba, HDP İl Eş Başkanı Semra Uzunok, Yeşil Sol Partisi İzmir İl Eş Sözcüsü Atilla Kılıç, Öğrenci Kolektifleri’nden Uğur Akyol söz alarak, dayanışma mesajları verdi. Kurum temsilcileri yan yana gelmeye, mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi. Söz alan kurumların yanı sıra 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Konak Kent Konseyi Başkanı ve Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Sekreteri Hamit Mumcu, Halkın TKP’si, EHP, SYKP, Pirsultan Abdal Kültür Derneği de katıldı.

“Halkevleri memlekettir”


Kurum temsilcilerinin ardından Halkevleri Ege Bölge Temsilcisi Uğur Göçmüş söz aldı. Uğur Göçmüş konuşmasına “Üç gündür yanyana birlikte olduğumuz tüm dostlara teşekkür ediyoruz” diyerek başladı. Saldırganlığın sebebinin tek adamın iktidarını kuramaması olduğunu ifade eden Göçmüş “Bizleri sabaha karşı ev baskınlarıyla aramanıza gerek yok işte buradayız şubelerimizdeyiz, yoksul mahallelerdeyiz, cerrattepedeyiz, direniş çadırlarındayız, çocukların özgür kahkahalarındayız, kadınların dirençli gülüşündeyiz Halkevleri Memlekettir, Halktır Susturamazsınız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.