HABER / Gökçe ADAR

TRT Genel Müdürlüğü'nün, bünyesinde çalışan deneyimli personelini 'ihtiyaç fazlası' olduklarını gerekçe göstererek, yayınla ilgisi olmayan kurumlara göndermek istemesine, Haber-Sen İzmir Şube temsilcileri karşı çıktı. Sendika yetkilileri ve basın çalışanları, TRT İzmir Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, eski TRT çalışanları ve sendika üyeleri katıldı.

Kadro tasfiyesine dönüştü

Basın açıklamasını okuyan TRT spikerlerinden Emine Özgür, “Siyasal iktidarın sınırsızca kadrolaşabilmek için getirdiği 'İstihdam Fazlası Personel' uygulaması TRT'de deneyimli kadroların tasfiyesine dönüşmüştür. Geçen yıl emekliliğe teşvik adı altında, sürgün tehdidiyle bin 774 personelini emekli eden TRT, bu kez 169 emekçiyi, 'İstihdam Fazlası Personel' olarak listelemiştir. Çoğunluğu TRT'de yetişen, bilgi ve birikimlerini kuruma aktaran çalışanların, uzmanlık alanları dışında görevlendirilerek atıl bırakılmak istenmesi, kamu yönetiminde etik ve liyakat ilkelerine aykırı olduğu gibi, kurumsal hafızanın da yok edilmesine neden olacaktır” diye konuştu.

Hangi kuruma gönderilecek?

Çalışanları hangi kuruma göndereceklerini sorguladıklarını ifade eden Özgür, sözlerine şöyle devam etti: “Bir mühendis, ses sanatçısı, prodüktör, yönetmen, spiker, montajcı ve diğer kadrolar ile anılan personel bu ülkede kolay yetişmiyor. Belli bir çabanın, emeğin, birikimin ürünü olan bu çalışanları hangi kuruma göndermeyi düşünüyorsunuz? Tarım ve Orman Bakanlığı'na mı? Çevre Bakanlığı'na mı? Sağlık Bakanlığı'na mı? Yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın yanına Hazine ve Maliye Bakanlığı'na mı? Anayasada ve kendi yasasında özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlanan TRT, 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve sonrasında çıkartılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile özerk ve kamu yararına yayın yapan bir kurum olmaktan çıkartılmıştır. Gelirleri, halkın vergileri ve bandrol ücretlerinden oluşan TRT, tek bir sesin temsilcisi olmuştur.”

Kuruma devamlı olarak personel alındığını hatırlatan Özgür, “Bir yandan istihdam fazlası denilerek TRT emekçileri havuza atılırken bir yandan da bu kuruma dışarıdan devamlı özel hukuk hükümleriyle personel alımı yapılmaktadır. TRT birilerinin arka bahçesi değildir, arpalığı hiç değildir. Kendi yandaşlarını yine yandaş kurumlardan TRT`ye aktaranlar bir yandan da dış yapımlarla kendi destekçilerinin cebini doldurmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dikmen: TRT bir okul

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise TRT'nin bir okul olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Yarım asrı aşkın yaşıyla, Cumhuriyet'in kurumlarından biri olan TRT, aslında bu ülkede büyük bir görevi üsttelenerek kurulmuş bir oluşum. Kuruluşundan bu yana da halka hizmet etmek üzere, halk için en doğru Türkçe'nin en doğru anlatının aktarılmasını amaçlayan bir okul aslında. İhtiyaç fazlası personel diye nitelendirilen çalışanların hepsi; özel yetişmiş, özel yetenekleri olan personeller. Bu personeller, çalınmış KPSS sorusu ile girenler değil, emeğiyle, yeteneğiyle, bilgisiyle, donanımı ile kuruma girenlerdir.” Yaşanan sürece boyun eğilmemesi gerektiğinin altını çizen Dikmen, “TRT'ye dışarıdan atamalar yapılırken, ihtiyaç fazlası yoktu da şimdi mi var? Türkiye'de bir çok kurumda olan bir şey bu. Ama TRT özeline baktığınız zaman, ihtiyaç fazlası olarak gösterilen personel en deneyimli, en bilgili, bu işin ustası personeller. Yaşanılan bu sürece boyun eğmemek gerekir. Bunun için de sesimizi çıkartmamız gerekiyor” dedi.