Pandemi sürecinde 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde eğitimin nasıl gerçekleştirileceği bilinmezliğini koruyor. Okulların açılıp açılmayacağı tartışmaları sürerken İzmir İl Eğitim Müdürlüğü tartışmalı bir karara imza attı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Güzelyalı Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ile Misak-ı Milli Ortaokulunu birleştirme kararı aldı.

Gazetemizi arayan Güzelyalı Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrenci velileri alınan karara tepkilerini dile getirdi. Güzelyalı Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda 1000’e yakın öğrencinin eğitim gördüğünü belirten veliler, Misak-ı Milli Orta Okulundan gelecek öğrencilerle bu sayının iki katına çıkacağını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Eylül ayında okullar açılacak” söyleminin ardından tedirginliklerin arttığını belirten ve isimlerini açıklamak istemeyen öğrenci velileri, okul birleştirme kararından çok kaygılı olduklarını ifade etti. Yüz yüze eğitim yapılması durumunda ilkokul düzeyindeki öğrencilerin fiziksel mesafeye uymalarının mümkün olmadığına dikkat çeken veliler, bu kararın böyle bir süreçte alınmasının mantıklı olmadığını söyledi.

Görüştüğümüz başka bir öğrenci velisi ise, salgın döneminde çocukların ve velilerinin sağlığını koruması gereken kurumların nasıl olur da böyle bir karar verdikleri bir türlü anlayamadıklarını söyledi. Okul müdürlüklerine başvuran velilerin aldıkları yanıt ise “Büyüklerimizin kararı ve biz uygulamakla yükümlüyüz” olmuş.

"Birleştirme kararı uygun değil"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Konak’ta ve Karabağlar’da birçok okul depreme dayanıklılık testini geçemediğinden İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yıkım kararı alınmış. Bu okullardan biri de Misak-ı Milli Ortaokulu. Yıkım kararı nedeniyle başka bir yere taşınması zorunluluktu” dedi. Vardal, okullarda öğrenci sayısının fazla olmasından dolayı birleştirilme kararının uygun olmadığını dile getirdi. Velilerin 21 Eylül 2020 tarihi itibarıyla okulların l. ve 8. sınıfların seyreltilmiş olarak da olsa eğitim- öğretimin başlamasından dolayı kaygılı olduğunu belirten Vardar, “Derslikleri farklı öğrenci gruplarının kullanması bulaş riskini artırabilir. Pandemi döneminde okulu ikili hale getirip kalabalık bir ortam yaratmak yerine, öğrenci sayısı daha uygun olan bir okula veya okul olarak kullanılabilecek başka bir kamu kuruluşuna taşınması daha uygun olur. Okul inşaatlarının çeşitli nedenlerle (bütçe, ihale süreçleri vb.) planlanandan daha uzun sürdüğü bilinmektedir. Pandemiden sonraya da inşaat süreci sarkacaktır. Misak-ı Milli Ortaokulunun Mehmet Akif Ersoy İlkokuluna taşınması yeniden değerlendirilmelidir” diye konuştu. Misak-ı Milliye Ortaokulunun başka bir yere taşınmasının olanaklı olup olmadığına ilişkin ise Vardar, “Okulda bir sıkışma yaratmak yerine, taşınma işlemi o bölgede daha uygun durumda olan, örneğin Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokuluna gerçekleştirilebilir” dedi.