Güral Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, Germiyan RES projesinin uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bir yatırım olduğunu söyledi

İzmir Valiliği’nin, Çeşme’nin Germiyan Mahallesi Kislecik Mevkii’nde süren RES yapımına, mahkemenin iptal kararına rağmen, hukuksuz bir şekilde çalışma izni vermesinin ardından Germiyan’da çalışmaların hız kesmeden sürdüğü bildirildi.

Aydın Valiliği görevi sırasında JES Şirketleriyle olan ilişkileri ve o şirketlere verdiği izinlerle gündeme gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in, İzmir’de göreve başlamasının ardından, 20 Ağustos’ta Germiyan RES projesi için Güral Porselen’e inşaat yasağından muafiyet verdiği ortaya çıkmıştı.

Bölgeden, Çeşme-Germiyan Çevre grubundan Dr. Ahmet Güler, Güral Porselen’in ÇED izni olmadan Çeşme Germiyan Kislecik mevkiinde Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurma çalışmalarına devam ettiğini bildirildi.

Güral Porselen’e Boykot

Antik Roma köyü içindeki eserlerin inşaattan zarar görmesinin de tahribatı durduramadığını dikkat çeken Dr. Güler, “Çeşme Belediyesi’nin mevsimlik inşaat yasağı ‘kamu yararı var’ diye İzmir Valiliğince hükümsüz kılındı ve inşaata devam edildi. Bizler burada bir ‘kamu yararı değil, kamu zararı var. Güray Porselen’in ticari gelir elde etmesi kamu yararı değil, firma yararıdır, ormanlar ve tarihi eserler yok ediliyor ‘ diye tepki gösteriyoruz” dedi. Bugün Çeşme Müzesi yetkililerinin bölgeyi giderek inceleme yaptığını kaydeden Dr. Güler, hukuksuz kaçak inşaatı durdurmak için dava açacaklarını ve önümüdeki günlerde Güral Porselen markasına karşı ulusal boykot çağrısı yapacaklarını açıkladı.

Güral Porselen’den Açıklama

Güral Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, Germiyan RES projesinin uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bir yatırım olduğunu söyledi. Bölgede bulunan diğer RES yatırımlarının yanında kendilerinin de ülkede rüzgar enerjisinden üretilecek enerji santaralleri ile fayda sağlamak ve gelir getirmek hedefiyle yola çıktıklarını ileri süren İsmet Güral, “Bu noktada bölgede tüm gerekli izinleri alarak çalışmalarımıza başladık. İnşaat ruhsatını ve ÇED raporunu alarak ilgili tüm Bakanlıklardan izinlerimizi tamamladık. Ardından bölgede tarihi eser olabilir bilgisi nedeniyle İzmir Tabiat Varlıklarını Koruma ve Turizm Bakanlığından da gerekli izinlerimizi aldık. Keza amacımız bölgenin tahribatını yapmak değil bölgeye fayda sağlamak. Bu noktada hiçbir çevresel olumsuz etkiye ben ve şirketim izin vermez. (…) proje ruhsatımızı ve iznimizi sizinle paylaşıyorum. Bizler de sürecin takipçisi olacak ve bölgenin hasassiyetlerini göz ederek projemizi tamalayacağız” dedi.