HABER/ Gökçe ADAR

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Devlet Konservatuvarı binalarının depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Temmuz ayının başında Narlıdere’den Buca Tınaztepe’ye taşınma kararı alınmıştı. Kararın ardından öğrenciler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den yardım istemiş; Soyer’de binanın yenilenmesi için gereken desteği verebileceklerini açıklamıştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından DEÜ Rektörlüğü, fakültenin Kültürpark’a taşınacağını ve Soyer’in onay verdiğini açıklamıştı. Ancak, Soyer cephesinden ise; “Binaların Kültürpark Fuar Alanı’ndaki hollere taşınması için onay vermediği” ve “Kültürpark'ın geleceği İzmir Buluşmaları süreciyle belirlenecek” açıklaması gelmişti. Kamuoyunda tartışmalara yol açan iki farklı açıklamanın ardından DEÜ Rektörlüğü’nden konuya ilişkin açıklama geldi. DEÜ Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu, GSF ve Devlet Konservatuvarı binalarının Tınaztepe’ye Kampüsü’ne taşınacağını açıkladı. Tiryakioğlu, “Bugün Büyükşehir’den, yeni eğitim öğretim yılına yetiştirilemeyeceği gibi bahaneler yazan yazı gönderdiler. Biz programımıza Büyükşehir desteği olmadan geç kalmış olarak devam edeceğiz” dedi.

Gökçe ile iki kez görüştük

Büyükşehir yetkilileri tarafından fakülte binasının taşınması için kendilerine Havagazı Fabrikası veya Kültürpark önerisi sunulduğunu anlatan Tiryakioğlu, “2 Temmuz 2019 günü rektörlüğümüze Büyükşehir’den bir dilekçe geldi. Bu belge Başkan Tunç Soyer imzalı bir belgeydi. Bu belgede fakültenin taşınması için Büyükşehir olarak gerekli desteği verecekleri yazıyordu. Soyer ertesi gün öğrencilerimizle bir araya geldiğini ve Tınaztepe’deki kampüse taşınmak istemediklerini ifade etmişti. Bu dönemde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ile iki kez görüşmem oldu. İlk görüşmemizde hangi binayı tahsis edecekleri ile ilgili sorularım oldu. Kendisi de binalar ile ilgili iki seçeneğin var olduğunu; birinin Havagazı Fabrikası diğerinin ise fuar olduğu konusunda mutabakat sağlamaya çalıştık. Konuyu Başkan Soyer’e ileteceğini ve bize döneceklerini söylediler. Ertesi gün ziyaret ettiğimizde Havagazı Fabrikası’nın dolu olduğu ama Kültürpark’ta yer alan A, B ve C hollerinin GSF’ye uygun olacağını söylediler. 8 Temmuz’da GSF ile toplantı yaptık akademik olarak. Hocalarımıza bu binaların eğitimde kullanılıp kullanılamayacağına karar vermelerini istedik. Uygun olacağını söylediler. Büyükşehir, holleri tahsis ederse eğitim hayatımızı sürdürebiliriz diyerek ilettiler” ifadelerini kullandı.

Geç kalmış olarak devam edeceğiz

14 Temmuz’da Başkan Tunç Soyer tarafından yapılan ‘Medyada yer alan haberler doğru değildir. Kimseyle görüşmedim onay vermiş değilim’ açıklamalarını hatırlatan Tiryakioğlu, şunları söyledi: “Bu durum hem üniversitemize vakit kaybettirmiş hem de Büyükşehir’in desteğinin ortada olmadığını göstermiştir. Bu süreç başlamadan önce de Büyükşehir’den destek isteme gibi bir talebimiz ve girişimimiz olmadı. Soyer’in DEÜ öğrencileri ile buluşup ben destek olurum, bina tahsis ederim gündeminden sonra biz bu görüşmeleri yaptık. Bizim DEÜ olarak GSF’yi taşıyacağımız bina da taşınma planımız da hazırdı. Biz zaten fakültelerimizi Tınaztepe Kampüsü’ne yerleştireceğiz ve taşınmalarını sağlayacağız.”

TRT stüdyolarından destek alacaklarını söyleyen Tiryakioğlu, “Ses izolasyonları, mekan yaratma gibi ihtiyaçları da biz eğitimin devam etmesi açısından sağlayacağız. Bu geçiş sürecinde öğrencilerin eğitim hayatını kesintiye uğratmayacağız. Sabancı Kültür Merkezi’ni de eğitim planı içerisine dahil etmeye karar verdik. Eksikliğin bir kısmını da oradaki sahnelerimizle sağlayacağız. TRT stüdyolarını da kullanmak için onay aldık” dedi.