Haber/ Gökçe ADAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına atılan mailde, şu ifadeler yer aldı: “Hükümetimizin daha önce yayınlamış olduğu, cam, metal, bankacılık ve ilaç sektörlerindeki grevleri yasaklamış olan tüm kararnamelerde, bu grevlerin milli güvenliği ya da genel sağlığı bozucu nitelikte oldukları iddia edilmişti. Bu son kararname ile Türkiye'de ilk kez ulaştırma sektöründe bir grevin ertelendiğini görmekteyiz.

Hak ihlali oluşturuyor

Demiryolu sektöründe grev hakkına bu türden sınırlamalar veya yasaklamalar getirilmesi, uluslararası hukuk tarafından korunan grev hakkının ağır bir biçimde ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Anayasa Mahkemesi'nin hükümetin grev hakkını erteleyerek bu hakkı ihlal etmiş olduğuna hükmeden bu kararın ışığında, İZBAN grevinin 30'uncu gününde hükümetin Demiryolu-İş Sendikası'nın grev hakkını ertelemiş olmasını çok açık bir hak ihlali oluşturduğuna inanıyoruz. ITF ve ETF adına hükümetinizi halihazırda izlemekte olduğu bu yolu terk etmek, özgürlükleri ve grev hakkını korumak için gerekli tüm adımları atmaya çağırıyoruz. Hükümetinizden bu hakları yeniden yürürlüğe koymak ve onlara saygı göstermek için derhal harekete geçmesini rica ediyoruz. Bu konuya göstereceğiniz hassasiyet için şimdiden teşekkür ederiz. Olumlu cevabınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

İlke imza atıldı

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz ise, “Biz Uluslar arası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na başvurmuştuk, grevimizin ertelendiğini söylemiştik. Gelen bu cevap ile birlikte ülkemizde ilk kez bir grev, milli güvenliği ve genel sağlığı bozan niteliğinin dışında farklı bir sebebe dayandırılarak ertelendi ve bir ilke imza atıldı” dedi.