İzmir'e içme suyu sağlamak üzere yapımı 2009'da tamamlanan Gördes Barajı'ndan İzmir'e aradan 10 yıl geçtikten sonra 2019'da su ulaşmaya başlayacak.

İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu sağlanması amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce (DSİ) 1998-2009 yılları arasında inşa edilen Gördes Barajı'nın suları çeşmelerden 2019'dan itibaren akacak. Tabanında sızıntı tespit edilen baraj 2013'te tamamen boşaltılmış ve sızıntının giderilmesinden sonra geçen yaz yeniden su tutmaya başlamıştı. DSİ ile yapılan protokol gereği Gördes Barajı'ndan gelecek içme suyunun arıtılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova Kavaklıdere'de inşa edilen günde 360 bin metreküp su arıtma kapasiteli arıtma tesisi geçen yıl tamamlanmış, Gördes'ten gelecek suyun arıtılması için test çalışmalarına da başlanmıştı.

TEST ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR


DSİ Genel Müdürü Ali Fuat Eker, Gördes Barajı'nın son durumu ile ilgili olarak, “Projede son aşamaya gelindi. Kente yıllık 59 milyon metreküp su sağlayacak projenin ilk aşamasında Gördes Barajı’nın suyu “2. Merhale İsale Hattı 1. Kısım Projesi ile barajdan 35.5 kilometre uzaklıktaki Sarıkız kuyularına ulaştırıldı. 77 kilometrelik isale hattı ve bir tüneli kapsayan “2 Merhale İsale Hattı 2. Kısım” inşaatı kapsamında ise önce Çambel terfi ve pompa istasyonuna getirilen Gördes Barajı’nın suyu daha sonra ise İZSU’nun Bornova’daki Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne ulaştırıldı. İzsu’nun su kalite standardına yönelik test çalışmaları devam ediyor" dedi.


SIZINTI SORUN DEĞİL


17 kilometre uzunluğundaki “İzmir İçme Suyu 2. Merhale - İsale Hattı 3. Kısım” inşaatı ise büyük ölçüde tamamlandı. Proje 3 metre çapında bin 900 metre uzunluğundaki Buca Tünelleri’nin içine boru hattının döşenmesiyle bitirilecek. Bu aşama ile ilgili olarak yüklenici firma ile sözleşme imzalandı. İnşaat ihale takvimine göre 10 ayda tamamlanacak. Eker, Gördes Barajı'nda hala sızıntı olduğu iddiaları konusunda ise, “Gördes Barajı’nda şu anda su tutmaya engel herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Barajımızda şu anda 68.7 milyon metreküp su vardır. Doluluk oranıyüzde 11.5’a ulaşmıştır” açıklamasını yaptı.

200 günlük su birikti


İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin günlük 550 bin metreküp olan içme suyu ihtiyacını Tahtalı, Balyçova, Ürkmez, Kutlu Aktaş ve zaman zaman Güzelhisar barajlarından, Göksu, Sarıkız, Çavuşköy, Halkapınar, Pınarbaşı ve Ödemiş yeraltı kaynaklarından karşılıyor. Bu arada İzsu Genel Müdürlüğü'nün tespitlerine göre İzmir'in yüzeysel su kaynaklarında son günlerde düşen yağışların da etkisiyle toplam 156 milyon 14 bin metreküp su birikti. Barajlarda biriken suyun kentin 200 günlük su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu belirtildi.