Her yıl onlarca kişinin can verdiği Belevi-Tire yolunu duble yol haline getirmek için çalışmalarına başlayan Karayolları Genel Müdürlüğü yol güzergahını kuş cenneti Belevi Gölü’nün içinden geçirmeye karar verdi

Engin YAVUZ / Virajları ve darlığı nedeniyle her yıl onlarca kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiği 28 kilometrelik Belevi-Tire yolunu duble yola dönüştürme kararı alan ve yol inşaatına başlayan Karayolları Genel Müdürlüğü, başka çözüm yok diye yolu Belevi Gölü’nün içinden geçiriyor. Yapımına yıllar önce karar verilen ancak yapımı bir türlü gerçekleştirilmeyen Belevi-Tire yolunun inşaatı, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in yakın ve ilgisi ve mücadelesinin sonunda nihayet başladı.

LOKANTA YIKILIYOR
700 günde tamamlanması planlanan yol inşaatı için şantiye kuruldu. Altyapı çalışmaları da hızla başladı. Karayolunun Belevi girişinden başlayan yol inşaatının daha ilk aşamasında İzmir-Aydın Otoyolu’nun Belevi Viyadüğü’nün yolun yanıbaşından geçmesi nedeniyle zorluk yaşandı. Verilen bilgilere göre Karayolları Genel Müdürlüğü Belevi Gölü sahiline zarar vermemek için değişik alternatifler üzerinde çalıştı ancak bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle yolun 500 metrelik bölümünün kuş cenneti Belevi Gölü’nün içinden geçirilmesine karar verildi. Bu arada vatandaşların piknik alanı olarak büyük ilgi gösterdikleri göl kıyısındaki kır lokantası da yıkılmak üzere istimlak edildi. Duble yol inşaatı nedeniyle göl sahilinin tahrip edilecek olması vatandaşların tepkisine yol açtı. Tepkilere yanıt veren bazı yetkililerin “Viyadük olmasaydı göle dokunmazdık ama başka çaremiz yok. En önemli hak insanın yaşam hakkı. Yaşam hakkı bize göre gölden daha önemli” dedikleri ifade edildi.

SANAYİCİ MUTLU
Günde yaklaşık 2500 aracın gelip gittiği yolun, duble yola dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında 885 bin metreküp toprak malzeme, 66 bin metreküp beton ve 500 bin metrekare asfalt kullanılacak, iki adet köprü yapılacak. Yolun çiftçiler ve sanayiciler için büyük önem taşıdığını belirten Tireliler ise, “Yapılacak olan duble yol Tire Organize Sanayi Bölgesi’ni ulusal ulaşım ağına bağlayacağı için de büyük önem taşıyor. Yıllardır bu günleri bekliyorduk” dediler.

ÖNEMLİ KUŞ ALANI
Belevi Pegasus Gölü Küçük Menderes Havzası’nın en büyük gölü. Zengin canlı popülasyonuna sahip olması nedeniyle çevre için büyük önem taşılan göl, aynı zamanda amatör balıkçılar için ideal bir av alanı. Gölde başta kefal, aynalı sazan, yılan balığı olmak üzere 12 tür balık yaşışor. Aynı zamanda yeşil baş ördek, flamingo, su kazı, karameke, martı gibi 26 kuş türü için yaşam alanı olan göl, göçmen kuşların da dinlenme ve beslenme alanlarından biri…