Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Urla ilçesinin kırsal Barbaros Mahallesi sakinleri, kurdukları tarımsal ve kalkınma kooperatifi çatısı altında toplanarak, Barbaros bebeği, boru (geleneksek kadın başlığı), Çeşme kavun sirkesi, el örgüsü dantel runner (örtü), el örgüsü tutacaklar, nihale, el yapımı bez bebek, fular, kırkyama yastık kılıfı, örgü çanta, örgü file, saksı, karakılçık buğday unu, karakılçık bulguru, karakılçık buğday unundan erişte, soğuk sıkım zeytinyağı, yerli susamdan tahin, yerli susamdan tahin helvası, yerli susuz domates salçası üretmeye başladı.

İNTERNETTEN DE SATILIYOR

Yaş almış kadınlar için kullandıkları 'Koca nine' lakabını ürünlerinin markası yapan mahalleli, ürünlerini açtıkları internet sitesinden satarak, kazanç sağlamaya başladı. Barbaros Köyü Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tolga Ersan, “Yaklaşık 10 aylık bir kooperatifiz. Çok heyecanlıyız. Gıdadan el işine kadar ürettiğimiz ürünleri vatandaşlarla buluşturduğumuz için çok mutluyuz. Amacımız; burada yaşayan köylülerimizin ekonomik gelir elde etmesini sağlamak. Köyümüzden yapılan göçü engellemek” dedi.

KÖYDE KADINLAR ÖZGÜR

Kooperatifte örgü ürünler, el yapımı bebekler üreten Seval Türköz de, köydeki kadınların çalışkanlığından bahsederek, kadınların para kazandıkları için özgür olduklarını ifade etti. Türköz, “Köyümüzde kadınların söz hakkı vardır, özgürdür. Çünkü kadınlarımız çok çalışkan ve kendi parasını kazanır. Yaşları hiç önemli değil. Gençlerimizle birlikte, yaş alan kadınlarımız da çalışır. Ekmek yapar, nakış yapar, örgü örür, tarlada buğday sürer. Köyde her kadın her işi yapar, harçlığını çıkarır. Bu yaptığımız ürünlerimiz de bizim aslında kendi el işlerimiz. Bu emeğimizin bir kooperatif çatısı altında buluşması bizim için çok önemli. Köyde yetiştirdiğimiz bulgurumuzu, tarhanamızı artık isteyen herkes alabiliyor. Böylelikle kadınlarımızın kazancı daha da artıyor, aracı olmadan sattığımız ürünlerin kazancı bizlere, köyümüze kalıyor. Kooperatifin köyümüze de çok faydası var” diye konuştu.

YOĞUN İLGİ

Kooperatif ortaklarından Aşkın Yaka ise kooperatif bünyesinde gençlerin bulunduğunu da söyleyerek, “Köyümüzde üretmeyi çok seven kadınlarımız var. Biz de, gençlerimizin enerjisini, kadınlarımızın emeklerini buluşturarak, köyümüzün en meşhur ve sevilen ürünlerini kooperatif çatısı altında birleştirdik. Ürünlerimiz çok sevildi, çok ilgi gördü. Artık vatandaşlar daha çok organik ürünlere değer veriyor. Sağlıklı gıdaya ulaşmaya çalışıyor. Kooperatiflerin değeri daha da arttmış durumda, bu talep daha sağlıklı ürünler üreten kooperatiflerin çoğalmasını sağlıyor. Biz, kendimize inanıyoruz. Koca ninelerimiz sayesinde Türkiye'nin önde gelen topluluklarından bir olacağız” ifadelerini kullandı. Yaka, kooperatif bümyesinde pek çok projelerinin olduğunu da dile getirerek, “Hayata geçirmeye planladığımzı bir çok projemiz var. Örneğin, 'Yenilebilir ot projesi' bu proje kapsamında, köyümüzde yetişen bitkilerimizi üreterek, bu bitkileri ülkemize tanıtmak” dedi.

'Kadınlar çalışmalı'

Kadınların mutlaka çalışması gerektiğini ifade eden Türköz şunları söyledi: “Kadınların çalışması lazım. Evde oturan kadın özgür olamaz. Biz, her sabah toplanıp o gün ne yapacağımızı konuşuruz. 'Bugün ne üreteceğiz, nasıl faydalı olacağız?' sorularını sorarız, aramızda 30 yaşında da köylümüz var, 60 yaşında da. Bizim köyümüzün kadınlarını örnek alsınlar.”