Haber/Didar DEMİRCİ

TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube, Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle Bornova Kültür Merkezi’nde ‘Her Yönüyle Gıda Güvenliği Paneli’ düzenledi. Panelin ardından ortak basın açıklamasını Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak okudu. Pandemi ve küresel ısınma etkileriyle, tüm dünyada gıdanın en önemli stratejik güç olduğunu hatırlatan Toprak, “Ülke tarımı ne yazık ki günübirlik ve yanlış politikalar ile yönetilmeye çalışılmakta ve artık yönetilememektedir. Ülkemizin önemli değerlerinden biri olan tarımsal üretim potansiyeli gün geçtikçe daralmaktadır, aşırı derecede artan tarımsal girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçen, yem alıp besleyemediği süt hayvanını kesime gönderen üreticilere her gün yenisi eklenmektedir. Zor koşullarda tarımsal üretim yapmaya çalışanların kirletilen kaynaklar ve kontrolsüzce satışı yapılan bazı tarımsal girdileri kullanmaları söz konusu olduğunda ürettikleri ürünleri bekleyen tehlike zararlı kimyasal kalıntılar nedeniyle ‘gıda güvenliği riski’ olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.


 

BİOEKONOMİ MODELİ GELİŞTİRİLMELİ

Tarım ve sanayide gerçekleşen bilinçsiz politikaların bir sonucu olarak küresel iklim krizinin meydana geldiğini dile getiren Toprak, güvenli ve yeterli gıdaya ulaşmanın en önemli modellerinden birisinin de biyoekonomi olduğunu belirtti. Toprak, “Bioekonomi modelleri ile sürdürülebilir kalkınma, güvenli ve yeterli gıdaya erişim sağlanabilir” dedi. Dünyada bioekonomi politikaları uygulayan ülkelere bakıldığında gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmayı sağladıklarının gözlemlendiğini aktaran Toprak, “Güvenli gıda üretimi temelinde uzun yıllara dayanan planlı ve sürdürülebilir tarım için ülkemizdeki tüm tarımsal bileşenlerin ortak akıl ve fikir birliği ile yaratılmış tarımsal üretim politikası olmak zorundadır” sözlerini kaydetti.
 

BİR BAŞKA TEHLİKE GIDA ENFLASYONU

Gıda enflasyonunun kontrol edilemez bir şekilde yükseldiğini ve bu durumun dar gelirli vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını engellediğini aktaran Toprak, “Güvenli gıda ve suya erişimde en önemli engellerden biri olan tarım ve endüstride bilinçsizce kimyasalların kullanımı, tarım arazilerinin azalması ve jeotermal enerji santrallerinin kurulması, tarımsal üretim girdi fiyatlarının artması, gıda enflasyonun artması insanların alım gücünün düşmesi, iklim değişikliği, verim düşüklüğü ve özellikle yanlış tarım politikaları nedeniyle maalesef gıda güvencesi de tehlikededir” diye konuştu. Tüm bunların temel nedenlerinden birinin de dışa bağımlı tarım politikaları olduğunu aktaran Toprak, “Gelinen bu noktada; dışa bağımlı olmayan sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi ile gıda egemenliği politikalarını hayata geçirmemiz gerekmektedir” dedi.