Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir'in Menemen ilçesinde 15 Mart 2020’de bir kafeye iple bağlanıp terk edilen Amerikan cocker cinsi köpeğin peşini o tarihten bu yana şanssızlıklar bırakmadı. Terk edilme ihbarının ardından, Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Banu Pirinççioğlu bölgeye giderek köpeği oradan aldı. Veterinerlikte yapılan muayenesinde köpeğin kalbinde kalp hastası olduğu fark edildi ve ömür boyunca ilaç kullanması gerektiği belirlendi.

Pirinççioğlu, Helen adını verdiği köpeğe ömürlük bir yuva arayışına başladı. Sonunda bir hayvansever Helen’i sahiplendi. Helen için tam her şey yoluna girdi denilirken, birkaç ay sonra sahibi, köpeği bakamadığı gerekçesiyle Pirinççioğlu’na geri verdi.

Hayvansever Banu Pirinççioğlu, “Aslında bu sık karşılaştığımız bir durum. Sahiplendirmeler hep ömürlük olamayabiliyor, bu nedenle de sorun etmedik. Helen’i ona güzel bir yuva bulana kadar pansiyona yerleştirecektik ancak sosyal medyadaki paylaşımımızı gören bir aile, geçici ev olmak istediklerini söyleyince, pansiyon yerine ev ortamı daha iyi olacağı için kabul ettik. Hatta ömürlük yuva olup olmak istemediklerini de sormuştum ama sadece geçici olarak bakabileceklerini, maddi durumlarının yeterli olmadığını söylediler. Helen’in ailenin yanında kaldığı iki aya yakın sürede tüm veterinerlik ve ilaç masrafları ile özel mamasını da ben karşılamaya devam ettim” dedi.

Kaçamak cevaplar şüphelendirdi

Helen’in durumu ile ilgili sık sık aileyle telefonlaştığını, düzenli veterinerlik kontrolü için taksi ve nakil aracı desteği sağladığını belirten Banu Pirinççioğlu, bir süre sonra ailenin Helen ile ilgili tutumundan şüphelenmeye başladığını söyledi. Pirinççioğlu, Savcılığa şikayetle biten olaylar zincirini şöyle aktardı:

“Helen’i bulduğumuzda normalde diğer köpeklere yaptığımız gibi hemen kısırlaştırmak istemiştik. Ancak Helen maalesef kronik kalp hastası olan ve bu nedenle özel bakıma ihtiyaç duyan bir can. Herhangi bir ameliyat onun için riskli olacağından kısırlaştıramamıştık. Maalesef onu emanet ettiğimiz A.U. bir gün telefonda bana evdeki erkek köpekleriyle Helen’in çiftleştiğini söyledi. Başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Buna nasıl izin verdiniz deyince, bana ‘arkamı bir an dönmüştüm, o zaman olmuş’ gibi kaçamak cevaplar verdi. Bundan sonra hemen her gün arayıp Helen’in durumunda bir değişiklik olup olmadığını sordum. Çünkü eğer hamile kaldıysa bu Helen’in hayatı açısından tehlikeli bir durum olacaktı. Bana hiçbir değişiklik olmadığını söylediler. Bir an rahatladım. Birkaç hafta sonra ise telefonda bu kez, ‘Helen hamile, müjdemizi isteriz’ dediler. Hemen Helen’i oradan almak istedik. Önce ‘Biz onu arkadaşımıza sahiplendireceğiz’ dediler. Sonra A.U.’nun eşi C.U. ‘Köpek bizim köpeğimiz vermeyiz’ dedi. Bizi ayrıca tehdit de ettiler. Ben, avukatım ve bir başka arkadaşımla evlerine gittiğimde bu kez bahçede birçok köpeğin olduğunu fark ettik. Ve anladık ki, bu insanlar iyi yürekli hayvanseverler gibi görünseler de aslında köpekleri büyük ihtimalle üretip satma peşindeler. O gün zorla, hayvanı sadece muayene ettireceğiz diye alabildik. Sonra da hemen Savcılığa şikayette bulunduk. Helen benim üzerime kayıtlı bir köpek. Dolayısıyla hukuki olarak sahibi benim. Helen’in tüm masraflarını karşıladığıma dair belgelerimiz var, geçici ailenin köpeği sahiplenmek istemediğine dair de yazışmalar kayıtlı bir şekilde elimizde.”

Geçici aileye de sözleşme şart

Yaşanan bunca olaydan sonra asıl üzüntüsünün Helen’in başına gelenler olduğunu da söyleyen Banu Pirinççioğlu, “Helen birkaç gün içinde doğum yapacak. Sağlığı buna el verecek mi, bebekler sağlıklı doğacak mı, doğumdan sonra bebeklere bakabilecek mi, hiçbir şey belli değil. Şu an memelerinde maalesef dokusal bir problem ver, bebekleri emzirebilmesi zor gibi duruyor. Tek düşüncemiz Helen’in sağ salim bunu atlatması. Bu bana da ayrıca bir ders oldu. Sahiplendirmelerde mutlaka sözleşme yapıyoruz ama demek ki geçici eve verirken de sözleşme yapmamız; önceden kendimizi ve canları garantiye almamız gerekiyor. Çünkü maalesef geçici yuva olma kisvesi altında bu durumu suistimal etmek isteyenler çıkabiliyor. Şansımız; Helen’in benim üzerime kayıtlı olması ve Helen ile ilgili her tüm yazılı belgeleri saklamış olmam” dedi.

Helen sağ salim doğum yaparsa hem onun için sorumluluk sahibi, güvenilir bir aile hem de yavrularına yuva arayacaklarını da söyleyen Pirinççioğlu, sahiplendirme yapan tüm hayvanseverlere de çok dikkatli olmaları konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.