Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, başta Devlet Bahçeli olmak üzere birçok MHP'linin hedef göstermesi sonucu Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in işine son verilmesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü yok sayan anlayış şimdi de ‘haber sunarken gülümsedi’ iddiasıyla meslektaşlarımızın can ve iş güvenliğini hedefe koymuştur. İktidarı ve ortaklarını hukuka uymaya davet ediyoruz” denildi.

'TEHLİKELİ ÖZGÜRLÜK'

Açıklamada da şu görüşler yer aldı: “Demokrasiyle yönetilen ülkelerde siyaset tahammül sanatıdır. Demokrasilerde siyasetçiler kendisine oy veren, vermeyen tüm yurttaşların bilgilenebilmesi için gazetecilerin iş güvenliğine, can güvenliğine sahip çıkar. Ülkemizde ise basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından her gün bir başka hukuksuzluk ve hak ihlali yaşanmaktadır. Son olarak MHP tarafından Habertürk TV’de program yapan Ebru Baki haber sunarken ‘gülümsedi’ iddiasıyla suçlanmıştır. Habertürk izlenmesin diye sosyal medyada kampanya düzenlenmiştir. Aynı programda meslektaşına hakaret eden parti yöneticilerini, özür dilemeye davet eden Bülent Aydemir işten çıkarılmış, kanalın Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz ise istifa etmek zorunda bırakılmıştır. Program da yayından kaldırılmıştır. Siyasetçilerin gazetecileri hedef gösterme, fiziksel saldırıya uğramalarına neden olma, 'gülümsedi' diye suçlama, işten atılmalarına yol açma, medya organları izlenmesin diye kampanya yapma özgürlükleri olduğunu görüyoruz. Hukukta olmayan bu özgürlük her an bir gazeteci cinayetine yol açacak kadar tehlikeli bir özgürlüktür. Türkiye bir hukuk devletiyse biz de iktidarı ve ortaklarını hukuka davet ediyor, gazetecilerin de tüm yurttaşlar gibi can ve iş güvenliklerinin korunması gerektiğini hatırlatıyor; Ebru Baki, Bülent Aydemir ve Kürşad Oğuz ile dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”


'POLİTİKANIN ÇİRKİN YÜZÜ'


MHP Genel Başkan Yardımcısı'nın Ebru Baki ve ekibine sözlü saldırısının, basına karşı yeni bir ‘hiza verme’ gayretkeşliği olduğu vurgulanan Basın Konseyi'nin açıklamasında ise, “MHP'li İzzet Yönder'in, Habertürk TV’nin yayınından sonra, eleştirel bakışa tahammülsüzlüğünü, ‘edepsizlik, basitlik, vicdansızlık’ olarak nitelendirerek, başarılı gazetecileri hedefe koyması, demokratik reflekslere tamamen aykırıdır. Siyasetçilerin, gazetecileri hedef alması, politikanın çirkin yüzüdür. Hoşgörüden, basın özgürlüğünden, etik ilkelerden uzak olan bazı siyasetçilerin , edebe de uymayan bu saldırıları, gazetecilerle ekrandaki konuklarına hakaret ederek hedefe almaları, işlerini engellemeleri kabul edilemez. Basın mensuplarına ‘sözde gazeteci’ diyerek, basın mensuplarına saldırmayı alışkanlık haline getirenlerin bu davranışlarını şiddetle kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Krize neden oldu

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in Twitter hesabı üzerinden HaberTürk TV'de program yapan gazeteci Ebru Baki'yi hedef alarak yaptığı paylaşımlar, HaberTürk yönetiminde krize neden oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıkladığı 100 maddelik anayasa taslağının tartışıldığı yayın sonrası Baki'yi hedef almasına tepki gösteren HaberTürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, görevinden alınırken HaberTürk Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz da istifa etti.