Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Hakan Dirik, “Türkiye'den cihatçı gruplara sarin gazı sevkiyatı yapıldığı” yönündeki iddiaları haberleştirdiği gerekçesiyle hakim karşısına çıktı.

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yaptığı başvurunun ardından açılan davanın ilk duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dirik, savcı Celal Sarıdere tarafından “basın toplantısının dışında haber yapmakla” suçlanmıştı.

CHP, Adana’da yürütülen “Sarin gazı davasını” İstanbul milletvekilleri Eren Erdem ile Ali Şeker üzerinden gündeme taşımıştı. Milletvekilleri, savcılık iddianamesinde de yer alan iddiaları, 21 Ekim 2015 tarihli basın toplantısıyla gündeme getirmişti. Toplantının öncesi ve sonrasında haber kaynaklarıyla görüşen savcılık iddianamesini kamuoyuyla paylaşan Dirik, Erdem’in “Bozdağ’ın duruşma savcısını tehdit ederek dosyayı kapattırdığı” yönündeki iddialarını da habere taşımıştı. Aradan 1.5 yılı aşkın süre geçtikten sonra Bozdağ’ın müşteki olarak yer aldığı dava açıldı. Sarıdere tarafından hazırlanan iddianamede, söz konusu basın toplantısı CD’sinin bilirkişiye incelettirildiği kaydedildi. Haberde yer alan Bozdağ’ın talimatına ilişkin ifadeler toplantıda yer almadığı için Dirik’e suç atfedildi.

Dirik mahkemede yaptığı savunmada, söz konusu haberin basın özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, aleyhindeki suçlamaları reddetti.
Duruşmada, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in bir sonraki duruşmaya tanık olarak çağrılmasına karar verildi. Dava, 15 Mart 2018 tarihine ertelendi.
Duruşmaya, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve İGC Yönetim Kurulu üyeleri Dilek Gappi, Murat Attila, Sadık Uçar, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar da katılarak Dirik'e destek verdi.