İzmirlilerin sıklıkla kullandıkları Liman Caddesi'nde akşam saatlerinde oluşan yoğunluk vatandaşı çileden çıkartıyor. Alanda bulunan bazı trafik ışıklarında ise bekleme süresi iki dakikayı buluyor.

aydan-demirayİzmirlilerin en fazla kullandıkları Liman Caddesi'nde tramvay hattının çalışmaya başlaması ve yeni trafik ışıkları nedeniyle tam bir kaos ortamı hakim. Aynı anda hem kişisel araçların hem otobüslerin hem tramvayın hem de İZBAN Alsancak İstasyonu'ndan çıkan ya da istasyona gidecek olan yayaların karşıya geçmek için kullandıkları caddede özellikle mesai bitiminde sıkışıklık yaşanıyor. İzmir Limanı'ndan Karşıyaka-Bornova yönüne gitmek isteyen araçların ışıklardaki bekleme süresi, uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Normalde 1 dakika dahi sürmeyecek olan yoldan kimi zaman çıkış yarım saati aşıyor. Bu durum da vatandaşı çileden çıkartıyor. Bu yanlış düzenlemenin nasıl giderileceği ise şimdilik merak konusu.

TRAMVAY KİLİTLEDİ


Konu hakkında değerlendirme yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, bu kavşağın yeni olduğunu ve trafiği rahatlatmak amacıyla hayata geçirildiğini ancak amacına ulaşamadığını kaydetti, “Teknik olarak bakıldığında aksaklık tramvay hattının da söz konusu alanda trafiğe dahil edilmesi ile başladı. Çünkü bu alan zaten trafiğin çok yoğun olarak kullanıldığı bir nokta. Çünkü liman var. Ankara Asfaltı'nın ordan gelip yolculuğa güney yönünde devam edenler var. Böyle bir kesişim alanında, bu sorunlu bölgede tramvayın da işin içine dahil olmasıyla buranın trafiği iyice çıkmaza girdi” dedi.


ALTERNATİF GEREKİYOR


Tramvayın farklı bir ulaşım aracı olduğundan bahseden ve tramvayın bu trafiğe entegrasyonunun da bazı sıkıntılara neden olduğunu açıklayan Başkan Kocaer, “Trafik ışıklandırmasında zaman süreleri değişti. Örneğin, liman tarafından gelen bir aracın yaklaşık 2 dakika kadar beklediğini görüyoruz. Bu ise trafik için çok uzun bir süre. Bu da art alanında ciddi bir trafik birikmesine yol açıyor” dedi. Yayaların da bu düzensizlikten nasibini aldığını kaydeden Kocaer sözlerini şöyle noktaladı: “Şu aşamada belki de yapılabileceğin en iyisini yaptılar ama temel sorun o trafiğin içerisine tramvayın gelmesi. Bu ne kadar doğruydu? Otobüs durakları hala oradayken orası artık bir kaos alanı haline geldi. da yaya yoğunluğu getirdi. Bu alan mevcuttaki trafik yoğunluğunu kaldırabilecek büyüklükte değil. Ayrıca bu alanda yaya kullanımı oldukça fazla olduğu için öncelikle yayanın güvenliği temin edilmeliydi. Çözüm araç yoğunluğunun azaltılması ya da alternatif farklı yollar bulunması.”