Haber/ Didar DEMİRCİ

Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği arasında önceki gün İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda, futbolcular, antrenörler, hakemler ve idari personelin 1 ay içinde Kovid-19 aşısı olacağı açıklandı. TFF Başkanı Nihat Özdemir’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yla konuyu paylaştığı ve onay aldığı belirtildi. Bu gelişme sonrası toplumun her kesiminden alınan karara tepki yağdı. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan, Eğitim-İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Sevda Ketenci, aylardır aşı bekleyen eğitimcilerin bu karar sonrası hayal kırıklığına uğradıklarını ve öfkelendiklerini belirtti.

Ketenci, “Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından şubat ayında öğretmenlerin aşılanacağı ve mart ayında eğitim öğretimin başlayacağı açıklaması yapılmıştı. Ancak mart ayında anasınıflarından başlayarak tüm kademelerde okullar açılmasına rağmen henüz öğretmenlerin aşılanması başlayamadığı gibi diğer eğitim çalışanlarını da aşılama planlamasına gidilmemiştir” dedi. Ketenci şöyle devam etti: “Nisan ayının ortalarına gelmemize rağmen Sağlık Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmemiş üstelik futbolculara verilen aşı sözü de gündemde yerini almıştır. 16 öğretmenimizin hayatını yitirdiği, eğitim çalışanlarımızın canı pahasına görevini yaptığı bu dönemde verilen söz son derece zamansızdır. Devletin en önemli önceliği olan Eğitim hakkını bu şekilde görmezden gelmek doğru değildir. Eğitim-İş olarak, bu durumu kabul etmiyor, derhal tüm eğitim çalışanlarının aşılanmasını talep ediyoruz.”

Eğitim tehlikeye atıldı

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal da, “Sağlıklı ve güvenli bir ortamda öğrencilerin eğitim hakkını ve tüm eğitim emekçilerinin çalışma hakkını önemsemeyen bir Bakanlık ve iktidarla karşı karşıyayız” dedi. “Önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmaması, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır” diyen Vardal şunları söyledi: “Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Milli Eğitim Bakanı'nın 45 gün önce başladığı söylenen aşıdan henüz bir haber yok. 15 Şubat ile 4 Nisan 2021 tarihleri arasında 16 eğitim emekçisi ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. Zamanında aşıya ulaşılabilmiş olsaydı bu ölümlerin hepsi önlenebilirdi.”

Kararın gerekçesi mutlaka açıklanmalı

Vardal, futbolcuların aşılanma kararı hakkında da eleştirilerde bulundu. Vardal, “Eğitim emekçileri yaygın ve hızlı bir aşılamayı beklerken Sağlık Bakanlığı futbolcuların aşılanmasıma onay vermiş. Elbette toplumun en hızlı bir şekilde aşılanması gerekmektedir. Ancak futbolculara bir öncelik veriliyorsa gerekçesi açıklanmalı. Risk altında olanlara öncelik verilmeli. Futbolcular için bir öncelik gerekçesi yoksa bu durum ayrıcalığa dönüşür. Öğretmenler ise hala aşı beklemektedir. Anlaşılan o ki futbol sermayedarları Bakan Koca'dan daha etkililer. Aşı olmamıza rağmen aşı olmuşuz gibi çalışmamız isteniyor. Eğitim emekçilerini öncelikli olarak aşılamak kamusal eğitimden, öğrencilerden ve geleceğimizden yana yapılacak tercihtir” diye konuştu.