Türkiye halen Akdeniz foklarının yaşama tutunduğu birkaç ülkeden biri olma özelliğini koruyor. Ancak büyük hassasiyetle korunması, rahatsız edilmemesi ve yaşam alanı açılması gereken bu canlılarla ilgili bilinçsizlik ve duyarsızlık neslin önündeki en büyük tehdit olmayı sürdürüyor.

Yaz aylarında Ege ve Akdeniz’de fokların yaşam alanları olan mağaralara turistlerin girmesi, hayvanların bölgeden uzaklaşmasına neden olabiliyor. “Mağaralarda rahatsızlık türe yönelik bir baskıdır” açıklamasını yapan SAD-AFAG (Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu) sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

KEYİF İÇİN NESİL TEHLİKEYE GİRİYOR
Mağaraların Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu vurgulayan SAD-AFAG şu ifadeleri kullandı: “Mağaralar fokların hem yatak odaları hem de yavrularını doğurup büyüttükleri güvenli sığınaklarıdır. Fokların yaşadığı mağaralara girmek, kısa bir görsel keyif için nesli tehlike altında olan bir canlı türünün varlığını tehlikeye atmaktır. Birçok turistik yöremizde yazın insan baskısı nedeniyle foklar mağaralarını terk edebilmektedir. Foklar ancak yeniden güvende hissettiklerinde mağaralarına geri dönebileceklerdir.

Kıyı mağaralarının Akdeniz foklarının son sığınakları, yatak odaları ve doğumhaneleri olduğunu unutmayın. Akdeniz fokunun varlığını devam ettirebilmesinin ön şartlarından birisi kıyı mağaralarının onlar için güvenli olarak kalmaya devam etmesidir. Mağara içinde insan varlığı foklar için o güvenli sığınağın ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Ülkemizde ne yazık ki mevzuata aykırı olarak fokların yaşadığı kıyı mağaralarına gerek dalarak veya yüzerek gerekse teknelerle turistler götürülmektedir.

Turizm için bir yöreyi ziyaret eden kişiler tabidir ki o yörenin güzellik ve değerlerini görmek, sektörden geçim sağlayanlar da onlara bu değerleri göstermek eğilimde olacaktır. Fokların varlığı Türkiye için ulusal bir değerdir. Türün korunması için gösterilecek çabalar da Türkiye için bir kazanç ve tanıtım konusu olma potansiyeline sahiptir. Unutmayalım Akdeniz fokunu korumak Akdeniz’i korumaktır.

Fok mağarası olduğunu bilerek veya bilmeyerek girenlere SAD-AFAG olarak dostça seslenmek istiyoruz; mevzuatta girilmesi yasak olarak belirtilmiş olsa bile, gelin yazılı yasalardan daha çok evrensel değerlere, vicdana ve bilime uygun bir şekilde davranarak denizlerin gerçek çocuklarını yaşam alanlarının en önemli noktalarında kıyı mağaralarında rahat bırakalım. Dünyanın en nadir canlılarından Akdeniz foklarının kıyı mağaralarından başka sığınacak karasal-kıyısal yaşam alanı yok.”