İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), üyeleri adına bin fidanı toprakla buluşturdu. Temiz bir çevre için geleceğe iz bırakmak gerektiği mottosuyla adım atan İGC, geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Seyirtepe’de yanan ormanlık alanda üyeleriyle ve Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya geldi. Orman yangınları ve fidan dikimi hakkında gazeteciler bilgilendirildikten sonra, fidan dikimi gerçekleşti. İzmir Orman İşletme Müdürü Ersen Çetin, yanan 2,7 hektarlık alana toplamda 3 bin 350 adet fidan dikileceğini belirterek, “Bu saha içinde yaklaşık olarak 2 bin 150 adet kızılçam, 500 tane fıstık çamı, 700 adet de karaselvi olmak üzere toplamda 3350 adet fidan toprakla buluşturulmuş olacak” dedi.

ASIL HAZİNEMİZİ KAYBEDİYORUZ!

Geçtiğimiz yıl orman yangınlarında canımızın çok yandığını belirten İGC Başkanı Dilek Gappi, “Dünyada yapılan yanlışların bedeli doğa ödüyor” dedi. Konuşmasının devamında Gappi, şöyle konuştu: “İGC yönetim kurulu olarak geçen sene yıl sonunda şöyle bir karar aldık. ‘Biz en güzel eseri çevreye ve doğaya bırakabiliriz’ dedik. Türkiye özellikle son yıllarda orman yangınlarından canı en çok yanan ülkelerin başında geliyor. Bunu geçen seneki orman yangınlarında bir kez daha gördük. Maalesef artık böyle bir gerçeğimiz var. Dünyada yapılan bütün yanlışların bedelini doğa ödüyor. Doğa ödedikçe biz asıl hazinemizi kaybediyoruz. Her şeyi yerine koyabilirsiniz ama kaybettiğiniz doğayı yerine koymak çok zor. Bence insanlığın en büyük hazinesi temiz bir çevre ve doğadır diye düşünüyorum.”

EN GÜZEL HEDİYE ‘FİDAN DİKMEK’

Üyeleri adına en güzel hediyenin fidan dikmek olduğuna inandığını söyleyen Başkan Gappi, “Bu açıdan en güzel hediyenin tüm üyelerimiz adına birer fidan dikmek olduğuna inandık. Bu yüzden orman bölge müdürlüğü temsilcileriyle bir araya geldik. Kendilerinin de desteğiyle İzmir’in tam merkezinde yanan bir ormanı tekrar hayata kazandırmak herhâlde İGC adına yapılabilecek en güzel çalışmalardan biridir diye düşünüyorum. Bugün burada olmak günlerden sonra bana ayrı bir keyif verdi. Çünkü yaptığımız en güzel etkinliklerden biri olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

HER ÇALIŞMANIN TEMELİ İLETİŞİM

İGC olarak çevre adına yapılan her çalışmada üzerlerine düşe görevi her daim yapmaya hazır olduklarını belirterek sözlerine devam eden Gappi, “Her çalışmanın temeli her alanda mutlaka iletişime dayanır. İletişim de doğru habercilikle taçlandırıldığı sürece siz geleceğe asıl katkıyı sunabilirsiniz. Bu bireysel çalışma değil toplumsal bir ödevdir. Biz de İGC olarak bu ödevi sonuna kadar üzerimize alıyoruz. Temiz bir çevre için yapılacak her çalışmanın arkasındayız, yanındayız. Küresele iklim krizleri, diğer çalışmalar, karbon ayak izi gibi çalışmalarla ilgili hem meslektaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz hem de bu çalışmaların yanında olacağız. Bu girişimimizi destekleyen ve bugün yanımızda olan… Bu gibi etkinliklerimizin devam edeceğini söylemek istiyorum. Biz ancak temiz bir doğa ve çevre bıraktığımız sürece gelecek nesiller adına en güzel çalışmayı yapmış olabiliriz. Ben buna yürekten inanıyorum” şeklide konuştu.

“HEYKELLERİ DİKİLMELİ”

Orman yangınlarında şehit olan orman emekçilerinin heykellerinin dikilmesi için İGC olarak açık çağrı yaptıklarını dile getiren Gappi, “Özellikle geçen sene yaşanan orman yangınlarında çok sayıda orman şehitleri de verdik. Buradan şehit olan tüm orman şehitlerimizi minnetle anıyorum… Birçok yerde orman şehitlerimizin heykellerinin dikilmesi ve anılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda çalışmaların yapılmasına yönelik bir talebimiz ve çağrımız var” dedi.

25 YILDA YÜZDE 5 ARTTI

İzmir Orman İşletme Basın İletişim Şube Müdür Vekili Erol Pehlivan, yanan ormanlık alanların en kısa sürede ağaçlandırıldığını açıklayarak, “Her 10 yılda bir yaptığımız gözlemler doğrultusunda İzmir’de son 25 yılda orman varlığı yüzde 5 arttı” dedi. Öte yandan ormanlar ve ağaç türü hakkında bilgi veren Pehlivan, yangın sonrası ağaçlandırma ve dikilecek türler hakkında bilgi verdi. Son olarak orman köylülerinin gelirinin artırılması amacıyla yapılan çalışmalara dikkat çeken Pehlivan, ormanlara diktikleri gelir getirici ağaç türleri sayesinde köylülere maddi ve manevi destek sağladıklarını bildirdi. Pehlivan, “Zeytin, ceviz, badem, kestane, fıstık çamı gibi türler ekerek orman köylülerine destek oluyoruz. Ağaçların bakımını orman köylüsü yapıyor ve meyvesinden elde edilen geliri de onlar alıyor” sözlerini kaydetti.