Haber/ Gökçe ADAR

Yüzde 58 zihinsel engelli Murat Durmaz, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan bir fabrikanın kaynak biriminde çalışıyor. Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği'nin, 'Biz Bunu Yaparız 2' projesine katılan ve proje sonrası fabrikada işe giren Durmaz, çalıştığı fabrikada müdürleri tarafından takdir görüyor. Durmaz'ın ustası Ali Yorgun, Murat'ın kaynak biriminde boru şişirmesi olarak adlandırılan havşa açma işlemini yaptığını dile getirerek, Murat Durmaz'dan şöyle bahsetti: “Murat, bizim gözbebeğimiz oldu. O bizim için engelli değil. Diğer çalışanlarımız kadar işinde başarılı ve özverili. Çok çalışkan. Engelli diye ayrımcılık yapmıyoruz. Herkes ona eşit davranıyor” dedi. Durmaz'ın müdürlerinden Hakan Örnekoğlu ise, “Murat, çok çalışkan biri. Mesaiye kalmak istiyor. Diğer çalışanlarımızdan daha çalışkan diyebilirim. O bizim en özel çalışanımız, onu çok seviyoruz” dedi.

Özgüven sorunu vardı

Murat'ın zor bir çocukluk geçirdiğini söyleyen ablası Nevin Gürler ise kardeşinin işe girmeden önceki yaşamından bahsetti. Öncesinde sessiz ve özgüvensiz olduğunu ifade eden Gürler, “Ben 17 yaşımdayken Murat doğdu. Üç kızdan sonra gelen ilk ve tek erkek çocuktu. Babam çok sevinçliydi. Ancak, Murat, geç dünyaya geldi. Doktorlar, geç dünyaya geldiği için, vücut gelişiminin geri kalacağını, işitme kaybı yaşayacağını söyledi. Bazı doktorlar Murat'ın yaşayamayacağını bile söyledi. Doğduktan 4 yıl sonra, Murat'ın böbreklerinde de rahatsızlık olduğu ortaya çıktı. Murat, kulaklık takmak istemedi, kulaklık takıldığında hırçınlaşıyordu. Kulakları duymadığı için konuşması çok geriydi. Özgüven problemi vardı. Yemeğini yer bir köşede otururdu. Çiğli'deki engelli okuluna yazdırdık. Okuduğu her şeyi çok çabuk unutuyordu. Okumayı sökemedi. Ancak hem annem hem de biz ablaları Murat'la çok ilgilendik. Onu hiç dışlamadık. Onun duyguları olduğunu, fikirleri olduğunu unutmadık” diye konuştu.

İletişim kurmaya başladı

Okulu bittikten sonra Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği'nin, 'Biz Bunu Yaparız 2' projesine katıldıklarını ve Murat'ın proje sonrası işe girme imkanı bulduğunu dile getiren Gürler, kardeşinin işe girdikten sonra çok fazla değiştini ve iletişim kurmaya başladığını ifade etti. Gürler, değişimi şöyle anlattı: “Murat, işe girdikten sonra çok değişti. Özgüveni arttı, konuşma problemi azaldı, kendini ifade etmeye başladı. Kendi ayaklarının üzerinde durmaya başladı. Kazandığı parayı kontrol etmeyi öğrendi. Şu an, işe girmeden önceki haliyle alakası yok. İlgi alanları oluşmaya başladı. Futbolla ilgili bile konuşmaya başladı.”Murat'a benzeyen bireylerin iş hayatında yer alması gerektiğini söyleyen Gürler, “Engelli bireylerin de duyguları, düşünceleri var. Ayrıştırmayarak, farklılaştırmayarak, engelli bireylere saygı duyarak onlarla yaşamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Topuzoğlu: Gurur kaynağı

Zihinsel engelli Murat Durmaz, iş yerindeki arkadaşlarının ikinci ailesi olduğunu ifade ederek, “Buraya geldiğimde, kendimi huzurlu hissediyorum. Sürekli mesaiye kalmak istiyorum” dedi. Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Tülin Topuzoğlu ise, Durmaz'ın dernekleri için büyük gurur kaynağı olduğunu ifade ederek, “Çocuklarımız işgücünün keşfedilmemiş neferleridir. Bu keşif için işverenin dikkatini çekip, yapamazlar algısını değiştirmek, aileleri yaşamsal bir umutla motive etmek, tüm gençlerimizi de yapabilirlikleri yönünde projelerimizle donatarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.