Haber/ Özge GÜNERKEN

Siteler ve sitelere ait açık alanlarda hayvanların beslenme ve barınmaları sorunlu bir konu olmayı sürdürürken, şimdi de evlere yasak getirilmeye başlandı. İzmir Narlıdere’de bulunan 30 yıllık bir sitede 12 Ağustos 2020 tarihli yönetim kararına göre; vatandaşların sadece bahçede değil evlerinde de hayvan beslemeleri yasaklandı. Bahçedeki hayvan kulübeleri ise site dışına taşındı.

Karar sonrası büyük üzüntü yaşayan hayvansever site sakinleri, HAYTAP’a başvurarak yardım istedi.

Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, site yöneticisi dikkatine bir dilekçe kaleme alarak yönetime 5199 sayılı kanunla koruma altına alınan hayvan haklarını hatırlattı.

Önder, sitelerle ilgili hemen her gün şikayet aldıklarını belirterek, yasalar konusunda herkesin daha iyi bilgilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Önder, Narlıdere’deki site yönetimine gönderdiği dilekçede; alınan kararın yasalara aykırılığını şu ifadelerle açıkladı:

Kanunlar ne diyor?

“5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4/a fıkrasınca bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Bu kanunun amacı; Hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Yine aynı kanunda Madde 14 a) bendine göre; hayvanlara kötü davranmak, acımasızca ve zalimce işlem yapmak, itlaf etmek, beslenmesini önlemek suç kapsamındadır.

Kanun, gönüllülere sahipsiz hayvanları besleme hakkı vermiştir. Ayrıca hayvanların girebildiği her yer onların doğal yaşam alanı kabul edilir ve kanunlar çerçevesinde buralarda yaşamaya hakları vardır.

Gerek insani boyutta ve gerekse yasal boyutta bu hayvanlarla birlikte yasamak zorundayız.

Öte yandan; İçişleri Bakanlığı’nın Temmuz 2020 tarihinde 81 İl Valiliği’ne gönderdiği can dostlarla ilgili genelge de, İzmir Valimiz tarafından da tüm Kaymakamlara gönderilip, hayvanların beslenmeleri ve mağdur edilmemeleri dahil birçok konuda bilgilendirme yapılmıştır.”

Böyle bir karar alınamaz

Önder dilekçesinde sitenin hayvanların doğal yaşam alanı olan bölgelere kurulduğunu da hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Yaşam alanlarını gasp ettiğimiz, yerine beton bloklar diktiğimiz, her yeri asfalt yaptığımız bu ortamda, bu hayvanlara gidecek yer bırakmadığımız açıktır.

Orman ve Su İşleri Bakanı her fırsatta siteler için kedi evleri yaptık derken, Milli Eğitim Bakanı her okula bir köpek sahiplendirilsin derken, site yönetiminin kuruluşundan 30 sene sonra hayvan bakmayı ve beslemeyi engellemesi ve bahçedeki kulübelerin başka yere konması vicdanlara ve kanunlara aykırı bir durum olmuştur.

Sakinlerin evde baktığı köpekler senelerdir burada yaşamakta olup, yaşlı, belediyeye kayıtlı canlardır. Ev hayvanlarının tahliyesi ise AB uyum yasaları gereğince mümkün değildir.

Ayrıca 5199 sayılı yasanın yürürlüğe girişinden sonra; yerleşim planında hayvan beslenemez şerhi olsa da artık mahkemelerde bu madde göz önüne alınmamaktadır. Emsal kararlar vardır.”

Site yönetiminin beslemeye mani olması ve tahliye kararında ısrarının devamı halinde hayvansever site sakinleri adına İzmir Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne başvurarak, yasanın ihlali konusunda idari soruşturma açılması talebiyle devreye gireceklerini söyleyen HAYTAP Temsilcisi Önder, yine de uzlaşma sağlanacağına inandığını da belirtti.

Önder site yönetime gönderdiği dilekçesinde, “Sosyo kültürel olarak üst düzeyde insan yapısına sahip olan yönetiminizin bu tür bir ortama sebebiyet vermeyeceğini umut ediyor, HAYTAP Federasyonu olarak yardıma hazır olacağımızı bilgilerinize sunuyoruz” ifadesini kullandı.