Eski CHP milletvekili Eren Erdem'in tahliye kararına yapılan itiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldı. Karara tepki gösteren Erdem'in babası Hasan Erdem, "O talimatları veren kişiye sesleniyorum: Ne ben ne benim oğlum senden korkmuyoruz" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren Erdem hakkında “kaçma şüphesi bulunduğu” gerekçesiyle tahliye kararına itiraz etti. İtirazı kabul eden üst mahkeme Erdem hakkında yakalama kararı çıkardı. Yakalama kararı Erdem ailesinin ve CHP’lilerin tepkisine neden oldu. Eren Erdem’in annesi Hüsniye Erdem, uzun süre gözyaşı dökerek, fenalık geçirdi.

Kapatılan Karşı gazetesine yönelik, 12 sanıklı FETÖ davasının duruşması bugün, İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı gazetenin genel yayın yönetmeni olan Eren Erdem hakkında “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı ve haftada iki gün polis karakoluna imza atma şartıyla Erdem’in tahliyesine karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “kaçma şüphesi bulunduğu” gerekçesiyle Erdem’in tahliyesi itiraz etti. İtirazı kabul eden üst mahkeme Erdem hakkında yakalama kararı çıkardı.

Gün içinde mahkeme tarafından verilen tahliye kararı üzerine Eren Erdem’in annesi Hüsniye Erdem, babası Hasan Erdem, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu Silivri Ceza İnfaz Kurumu önünde bekledi. Yaklaşık 6 saat süren bu bekleyişin ardından savcılığın itirazı üzerine Erdem hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldığı haberi ulaşan vekiller ve Erdem’in ailesi kararı tepki gösterdi.

ERDEM’İN BABASI: O TALİMATLARI VERENDEN KORKMUYORUZ

Bir dinlenme tesisinde yapılan açıklamada konuşan baba Hasan Erdem, “Bugüne kadar hiçbir gazeteye, hiçbir televizyona beyanda bulunmadım. O talimatları veren kişiye sesleniyorum: Kulağına küpe olsun, ne ben ne benim oğlum senden korkmuyoruz. Diz çöktüremeyeceksin, yalvartamayacaksın. Eren Erdem’in üzerinden de CHP’ye gitmeye çalışma boşuna. Oğluma atfettiğin bütün suçları ben de işledim ortağım. Ne biçim vicdan var sende, nasıl Müslümansın. Bu talimatlar bizi yıldırmaz, mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

DERHAL TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYORDU AMA 6 SAAT BEKLETİLER’

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Bu tamamen hukuk dışıdır. Mahkeme derhal tahliye kararını vermişti. Genel Sekreterimiz Akif Hamzaçebi ve Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel, Adalet Bakanı’yla görüştüler ancak sonuç bu şekilde oldu. Bu karara itiraz edecekler ” diye konuştu.

Mahmut Tanal ise, “Bu tamamen bir insan hakları ihlalidir. Anayasa ihlalidir. Bugüne kadar insan hakları sözleşmesi olmadan dolaşmayan bir milletvekiliyim sizin huzurunuzda bu insan hakları sözleşmesi mevduatını paramparça ediyorum. Yeniden tutuklama kararı siyasidir, hukuki değildir. Hukuksal da hiçbir gerekçesi yoktur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de, “Bugün tutuklu kaldığı 192’nci günüydü. Bugüne kadar Eren Erdem tek kişilik hücrede kaldı. Birçok milletvekilimizin Eren Erdem’i ziyaret etmesine izin verilmedi. Bütün bu sürecin sonunda da tahliye kararının çıkmasının ardından derhal tahliye edilmesi gerekiyordu fakat bizi burada 6 saat beklettiler” ifadelerini kullandı.

‘BU DAVA ÇÖKECEK’

Kararın ardından CNN Türk yayınında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Savcı mütalaasında FETÖ’ye yardım suçunu işlediğini iddia ediyor Eren Erdem’in. Bu iddia hukuk dışıdır. Eren Erdem’in hayatı FETÖ’yle mücadeleyle geçti. O zaman bu ülkeyi yönetenlerin hepsinin FETÖ’ye yardımdan yargılanması lazım. Geçmişte bu kumpas davalarını, kurguya dayalı davaları yaşadık. Bütün kumpas davaları gibi bu dava da çökecek, er geç adalet tecelli edecek. Hiçbir somut delil yok” şeklinde konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da tutuklu yargılamayı eleştirdi. Ergenekon davasında tutuklu yargılandığını hatırlatan Balbay, “Tutuklu yargılama çok ağır Türkiye’de. Yine yargıla ama tutuksuz yargıla. Bu tür davaların yakın geçmişte nelere mâl olduğunu hepimiz biliyoruz. Ben 5 yıl yattım, şimdi savcı tüm suçlardan beraat talep etti” dedi. (DUVAR/DHA)