5 Eylül 2020 tarihinde İzmir’de kaybettiğimiz Erbil Tuşalp ’in adını ve gazeteci kimliğiyle yaptıklarını geleceğe taşımak üzere ‘Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri’ düzenleniyor. Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) düzenlediği etkinlik, 3-4 Eylül 2021 tarihlerinde, İzmir ve Karaburun’da gerçekleştirilecek.

TAKSAV ARŞİVİNE BAĞIŞ

Etkinliği düzenleyen TAKSAV, toplumun kültürel ve sanatsal hayatının gelişimine bilimsel, özgürlükçü ve demokratik bir anlayışla katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırmacı düşüncelerin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla 1992 yılında kuruldu. Can Yücel, Korkut Boratav, Emil Galip Sandalcı, Haluk Gerger, Oğuzhan Müftüoğlu, Hayri Kozanoğlu gibi isimlerle birlikte gazeteci-yazar Erbil Tuşalp de vakfın kurucuları arasında bulunuyor.

9 Eylül 1945 tarihinde Akşehir’de doğan Erbil Tuşalp, hayatı boyunca 12 Eylül darbesi de dâhil olmak üzere, ülke gündemine dair eleştirel sözünü söylemekten, bu konuda yazmaktan asla vazgeçmedi. Kalemini hep dik tutan, düşüncelerinden taviz vermeyen Tuşalp, araştırmacı gazeteciliğinde önemli isimlerinden biri oldu.Meslek yaşamı süresince edindiği değerli arşivini, bilgi, not ve el yazmalarını, genç gazetecilerin yararlanması için kurucularından olduğu TAKSAV arşivine bağışladı.  

Bu yıl birincisi düzenlenen etkinliğin ilk gününde, 3 Eylül’de, saat 15.30’da dostları, okuyucuları ve yakınları mezarı başında Erbil Tuşalp’i anacaklar. Daha sonra ise ölmeden önce kitaplarını bağışladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne,10 Eylül’de açılması planlanan Erbil Tuşalp kitaplığı ile ilgili bir ziyaret gerçekleştirilecek. Gazeteci-yazar Erbil Tuşalp için yine 10 Eylül’de, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde de, mesleğine ilişkin materyallerinin yer alacağı bir köşe açılması planlanıyor.

4 Eylül Cumartesi günü ise, Karaburun’da, saat 14.30’da, Tuşalp’in yaşadığı sokağa plaket çakımı yapılacak. 15.30’da başlayacak belgesel gösterimi, açılış konuşmaları ve Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü töreninden sonra bir panel gerçekleştirilecek. ‘Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri’ kapsamında Saat 16.00’da başlayacak olan panelin teması ‘Savaşta ve Barışta Gazetecilik: Neyi, Nasıl Yapıyoruz?’ Zafer Arapkirli’nin moderatörlüğünü yapacağı panelin konuşmacıları, Yaşar Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş,gazeteciler Coşkun Aral, Faruk Bildirici, Mete Çubukçu, Namık Koçak ve Prof. Dr. L.Doğan Tılıç.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Bu yıl birincisi düzenlenen Erbil Tuşalp Gazetecilik Günleri, önümüzdeki yıllarda, gazetecilik mesleği ışığında ülke sorunlarının ele alınacağı, genç gazetecilerin, gazeteci adaylarının, öğrencilerin usta isimlerle buluşacağı atölye çalışmaları, workshoplarla daha da çeşitlenerek sürecek. Panele izleyici olarak katılacaklar için 4 Eylül 2021, Cumartesi günü saat 13.30’da, Kültürpark Lozan Kapısı önünden araç kaldırılacak.