Diyetisyen Deniz Zünbülcan, artan hava sıcaklıklarında doğru ve sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Zünbülcan, zararlı yiyecekler yerine aynı lezzet ile yenilebilecek özel tarifler de verdi.

Haber/ Gökçe ADAR

Yaz aylarında doğru beslenme ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Deniz Zünbülcan, karpuzun doğru tüketilmesi gerektiğini söyledi. Zünbülcan,“Karpuz bu mevsimde en fazla tüketilen meyvelerden biri. Karpuzun yüzde doksana varan suyu mevcut. Karpuz denildiği zaman akla peynir ve ekmek gelir. Karpuzun yanında peyniri çok önermesek de tüketilebilir fakat beyaz ekmek ve karpuzun içerisinde ki Glisemik İndeksi birleştiği zaman vücuttaki şeker oranında bir yükselme olur. Bunun için bir porsiyonda 3 adet üçgen karpuz dilimi öneririz. Fazlası vücut için tehlikeli” dedi.
Çay ve kahveyi yazın fazla tüketen kişilere bol bol su içmeleri gerektiğini söyleyen Zünbülcan, şöyle devam etti: “Su, günde 8 9 bardak tüketilmelidir. Yaz mevsiminde çok içilen çay ve kahve vücutta ödem tutar. Buda kişinin kendini rahatsız hissetmesini sağlar. Bir bardak çay içtikten sonra bir bardakta su tüketilmelidir. Tuz ihtiyacı mineralli su ile karşılanmalıdır. Mineralli su günde en fazla 2 bardak tüketilmelidir.”

KIZARTMAK YERİNE FIRINLA


Yaz mevsiminde yenilen yemeklerin kişi üzerinde etkisinin büyük olduğuna değinen Zünbülcan,
“Bu aylarda daha çok kişiler hafif yemekler yemelidir. Bu noktada da önerdiğimiz yemekler sebze yemekleri, balık yemekleri veya kuru baklagiller salatalarıdır. Öğleni geçiştirmek yerine ana öğünü daha çok öneririz. Et yemekleri öğlen tercih edilmeli. Akşamları ise daha hafif sebze yemekleri yenmelidir” dedi.
Bu mevsimde en fazla tüketilen yemeğin kızartma olduğunu söyleyen Zünbülcan, şöyle devam etti:
“Yaz mevsiminde en çok tüketilen yemek kızartma. Benim önerdiğim, kızartma yerine yağlı kağıt üzerine yaz sebzelerini doğrayıp yağ ve salçalı sos ile fırına vererek tüketmeleridir. Fırın sonrası sebzeleri sarımsaklı yoğurt ile karıştırılmalıdır. Kızartmadan vazgeçilemiyor ise kızartılacak yağın ilk kullanımı olmasına özen göstermek gerekir.” Gökçe Adar

Dondurmalı hurma


Diyetisyen Deniz Zünbülcan, aşırı tatlı tüketenler için de uyarılarda bulundu. Önerisi ise 'Dondurmalı Hurma' oldu. Zünbülcan şöyle dedi: “Yaz aylarında tatlı ihtiyacı ve uykusuzluk birbirine karışır. Kişi hava sıcak olduğu için bir an önce enerji almak için tatlı ister. Buda yaz mevsiminde dondurma olur. Ancak fazlası dondurmanında zarardır. Bu yüzden dondurulmuş meyveler mutfak robotundan geçirilerek kakao ile karıştırarak dondurma lezzeti elde edilebilir. Tatlı ihtiyacı ise 'Hurma' ile karşılanabilir. Hurmayı kesip ardından vanilyalı veya sakızlı dondurma koyarak tüketmelerini tavsiye ederim.”