Haber/ Didar DEMİRCİ

Okulların yüz yüze eğitime başladığı ikinci haftada karantinaya alınan sınıfların haberleri gelmeye başladı. Söz konusu durumda Milli Eğitim Bakanlığı’nın hala bir önlem almamış olmasına tepki gösteren eğitim çevreleri, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliği konusunda endişeli. Karantinaya alınan sınıflar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “Daha bu sabah 2 sınıfın karantinaya alındığını duyduk. Konak, Buca, Karabağlar, Balçova, Çeşme gibi ilçeleri içine alan şubemiz sınırları içerisinde de 60’tan fazla okulda 90’a yakın sınıfın karantinaya alındığını öğrendik. Bu sayı, önlem alınmadığı takdirde her geçen gün artacak. Eğitimde tehlike çanları çalıyor” diye konuştu.

FİLYASYON ÇALIŞMASI YAPILSIN

Uzaktan eğitim sürecinde okulların yüz yüze eğitime hazırlanmadığına dikkat çeken Yıldırım, okul ders saatlerinin düşürülmesini ve teneffüs saatlerinin uzatılmasının şart olduğunu söyleyerek, okullardaki personel yetersizliğinin giderilmesi ve bu personellerin kadrolu olarak çalıştırılması gerektiğini dile getirdi. Öğrencilerin grip olduklarını düşünerek test yaptırmadığını ve bu nedenle de tespit edilemeyen öğrencilerin olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu durum risk yaratıyor. Bunun önüne geçmek için düzenli olarak her okula filyasyon ekibi gelmeli ve rutin olarak herkes taranmalı” dedi.

Öte yandan deprem sonrası birleştirilen okullar olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Bazı okullarda akşam saat 20.00’a kadar ders işleniyor. Öğrenci kalabalığının artığı bu okullarda acilen önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

TABİPLER DE ENDİŞELİ

Öte yandan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu da, kentte artan karantinadaki derslik sayısı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Odadan yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’na eleştiriler sıralanarak okullarda alınmayan önlemler nedeniyle pek çok sorun yaşandığı hatırlatıldı. 12 yaş üstü aşılama hızının çok yavaş ilerlediğini hatırlatan tabipler, aşı yaşı gelen her bireyin aşılanması için teşvik edilmesi gerektiğini dile getirerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle bir dizi soru sıraladılar.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

İzmir Tabip Odası’nın MEB'e ilettiği sorular şu şekilde:

- Okullar açılmadan önce yeterli hazırlıklar yapılabildi mi? Hiçbir hazırlık yapmadan açılacaktıysa okullar neden aylarca kapalı tutuldu?

- Eğitimin devamında Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen PCR tarama testi ne ölçüde hayata geçebiliyor? Tarama amaçlı “hızlı antijen testleri” konusunda bir çalışma yapıldı mı?

- UNICEF’in önerdiği; veliler, öğrenciler ve öğretmenlerle bilgi paylaşım mekanizmaları oluşturuldu mu? Rehbere yazmakla her şeyin uygulanması beklenebilir mi? Öğrenci, veli, öğretmen bilgilendirme eğitimleri yapılmadan okullarda pandemi mücadelesini başarıya ulaşabilir mi?

- Kaç sınıf kapatıldı? Kaç öğrenci karantinaya ayrıldı? Karantina, izolasyon ve filyasyon süreçleri ne şekilde organize edildi? Filyasyon çalışmaları ne ölçüde etkin bir şekilde uygulanabiliyor? Yakın temaslı, temaslı, izlemlerinde cevap bekleyen sorunlar için etkin çözümler üretilemedikçe bu konudaki kaygılar artacaktır. Karantinaya ayrılan öğrencilerin kaç tanesi algoritmada belirtilen sözlü bilgilendirme için aranmıştır? Rehberdeki algoritmalar neden uygulanmıyor? Etkin bir filyasyon yapılmadan okuldan alınan şube bilgisiyle yüksek riskli öğrenciler belirleniyor.

- Geçtiğimiz 2 haftada karantinaya ayrılan öğrenci sayısının fazlalığı konusunda ne gibi çalışmalar planlanıyor?

- Yakın temaslı öğrencilere test yapılıyor mu?

- 1 Eylül 2021 tarihli rehberdeki varyant hususları ile ilgili değişikliğin etkin biçimde uygulanacağı bir varyant analizi ülkede yeterli düzeyde yapılabiliyor mu? Görülen varyantlara göre özel önlemler planlanıyor mu?