Haber/ Didar Demirci

Eğitim Sen: Sarayda alınan kararlarla eğitim planlanmazEğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şubeler Platformu, İzmir 1 Nolu Şube toplantı salonunda basınla bir araya geldi. Salgın döneminde yüz yüze eğitimin planlanması konusunda iktidara eleştirilerini sıralayan ortak basın açıklamasını Eğitim Sen 6 Nolu Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş okudu. Karakaş, “Siyasal iktidar, COVID-19 salgınında ‘hayatın eve sığmadığını’ görerek yasak ve kısıtları, 2020 yılının Haziran ayında yaptığı gibi, toplu ve kontrolsüz biçimde gevşetti. Okulların açılışı ile çeşitli kısıtlarla da olsa nikâh, düğün, restoran, sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerini birlikte açmaya karar vererek vaka artışına yol açabilecek yeni bir sürecin önünü açtı. Bu süreçte, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu ve MEB 18 milyon öğrenciyi, velilerle birlikte milyonlarca kişiyi etkileyen eğitim alanında, öğretmenlerin aşılanması başta olmak üzere etkin önlemler alarak okulların açılması amacını önceleyen bir eğitim politikası ve eğitim planlaması süreci işletmedi. Karar süreçlerinde parlamentonun işlevsizleştirilmesi gibi, Milli Eğitim Bakanlığı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu karşısında işlevsizleştirildi” diye konuştu.

“MEB Politikaları devre dışı bırakıldı”

‘Yerinde Karar Sürecinde Eğitim Kurumlarının Açılma ve Uygulama Kriterleri’ başlıklı basın açıklamasının, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) eğitim politikalarında devre dışı bırakılmasını açıkça ortaya koyduğunu dile getiren Karakaş, “Okulların açılmasına dair Bakan Ziya Selçuk tarafından kamuoyuna açıklanan 1 Mart tarihi, son dakikada AKP Genel Başkanı tarafından durdurulmuş ve kabine toplantısı sonrasına bırakılmıştır. Bu durum dahi esas karar alıcının MEB değil, AKP Genel Başkanı ve Saray’da oluşturulan “Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” olduğunu göstermektedir. Kısa bir süre önce ortaokul ve liselerin ara sınıflarını tam zamanlı uzaktan eğitime açma kararı alan MEB, 1 Mart 2021 Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı kararları ile 24 saat içinde, düşük ve orta riskli illerde ortaokulların 5’inci, 6’ncı, 7’nci sınıfları ile liselerin 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarını, iki gün yüz yüze eğitime açmak zorunda kalmıştır. İçinde yaşadığımız bu günlerde ortaokul ve liselerde bu plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşanmaktadır. Özellikle ortaokul ve liselerin salgın ile mücadele kapasitesi geliştirilmeden, düşük riskli, kontrollü ve seyreltilmiş bir eğitim ortamı hazırlanmadan açılması salgın koşullarında eğitim yönetimi ve planlamasının ne denli sağlıksız biçimde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır” açıklamasını yaptı.

Karakaş, öte yandan 5, 6 ve 7’nci sınıfların yaş grubu olarak düşük risk taşıdıklarını belirterek, “Riski daha yüksek olan 8 ve 12’nci sınıflarda yüz yüze eğitime devam ediyor olması ve liselerde yüz yüze sınav ısrarına devam edilmesi, sınava ve ticarileşmiş eğitime odaklı bir anlayışın tüm eğitim politikalarına yön verdiğini göstermektedir” dedi.

Eğitim salgınla mücadeleye uygun planlansın!

Eğitimin yüz yüze yapılması gerektiğini sürekli olarak vurguladıklarını hatırlatan Karakaş, “Yüz yüze eğitimin Kovid-19 salgını ile mücadeleye uygun tüm önlemlerin hızla planlanması ve hayata geçirilmesi ile birlikte mümkün olabileceğini belirttik. İktidarı ve MEB’i bu konularda sürekli uyararak alınması gereken önlemleri ve önerilerimizi ortaya koyduk. Amacımız tüm önlemlerin alınmasını hızlandırmak ve yüz yüze eğitime geçişin bir an önce başlamasını sağlayabilmekti. Ancak siyasal iktidar ve MEB demokratik zihniyetten uzak bir anlayışla, başta eğitim sendikaları olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerini dikkate alacak katılımcı bir süreç oluşturmamıştır ve bunun sonucunda mevcut vahim tablo ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Kaygılarımız artıyor!

Plansızlığın ve karar alma sürecinin kaotik bir durum yarattığını dile getiren Karakaş, “Kaygılarımız artmaktadır” dedi. Karakaş, Eğitim Sen olarak bir kez daha uyarıyoruz diyerek, hükümetten beklentilerini şu şekilde sıraladı:

“-Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.

-Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.

-Solunum hijyeni için 20 dakikada bir havalandırılması gereken sınıflarda pencerelerin açılır kapanır olması ve öğretmen ve öğrencilerin solunum hijyenine ilişkin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.

-Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.

-Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için Valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.

-Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanlarındaki sektörler kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.

-Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir.”