HABER/ Sinan KESKİN

Kasım ayında iflasına karar verilen Tüzemenler Yapı'nın inşaatını sürdürdüğü ilköğretim okulu yarım kalınca yaklaşık 60 öğrenci, köyün camisinde eğitimini sürdürmek zorunda kaldı

Geçtiğimiz Kasım ayında İzmir 1. Asliye Mahkemesi tarafından iflasına karar verilen Tüzemenler Yapı'nın yapımını üstlendiği Buca'nın Belenbaşı Köyü İlköğretim Okulu'nun inşaatı durdu. İhalede belirtilen takvime göre Aralık 2018'de teslim edilecek olan okul binası tamamlanamadığı için yaklaşık 60 öğrenci, 2018-2019 eğitim öğretim yılının başından bu yana köyün camisinde eğitim görüyor.

Odalar sınıfa çevrildi

Ekonomik dar boğaz nedeniyle geçtiğimiz yıl başlayan konkordato ilanları ve devamında konkordato sürecinin başarısz sonuçlanması sonucu iflas kararı verilen şirketlerin domino etkisi sürüyor. Geçtiğimiz Eylül ayında konkordato kararı alan ancak verilen geçici mühlet sonunda iflasına karar verilen İzmir merkezli köklü inşaat firması Tüzemenler Yapı'nın yapımını üstlendiği Buca'nın Belenbaşı Köyü ilk ve ortaöğretim binaları yarım kaldı. İnşaat sürecinde köyün camisinde eğitim gören yaklaşık 60 ilköğretim öğrencisi, caminin çeşitli odalarında ve bahçeye konulan konteynerda ders yapmaya devam ediyor. Yeni okul binalarının yapımı sürecinde köyün camisinde önceden Kuran kursu ve halk eğitim kursları için kullanılan birimlerle yine cami bahçesinde yer alan ve sağlık ocağı olarak kullanılan yapının odaları birleştirilerek sınıfa dönüştürüldü.

İnşaat tamamlansın

Okul inşaatının durmasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade eden okul yetkilisi, camide eğitim dışarıdan bakıldığında garip görünse de çocukların eğitimlerinin yarıda kalmaması için cami imamının ve cemaatin kendilerine çok destek olduğunu dile getirdi. İlköğretim binasının neredeyse bitme noktasında durduğunu anlatan yetkili, şöyle konuştu: “Son alınan süre uzatımı ile Mart ayında yeni binamıza geçmeyi planlıyorduk. Fakat bu eğitim öğretim yılını camide tamamlamak durumundayız. Çocuklarımızın eğitmlerinden geri kalmamaları için tüm kadromuzla elimizden geleni yapıyoruz. Yetkili kurumların gerekli prosedürleri işleterek inşaatları tamamlatacağını düşünüyoruz.”

Veliler öfkeli

Okul inşaatlarının neden durduğu konusunda bilgileri olmadığını söyleyen veliler ise çocuklarının zor koşullarda eğitim öğretime devam ettiklerini, inşaatların bir an önce tamamlanmasını istediklerini dile getirdi. Öte yandan, köyün eski okul binaları kullanılamaz durumda olduğu için yaklaşık 60 ortaöğretim öğrencisi de Kaynaklar Köyü'ndeki okula gitmek zorunda kaldı. Bu öğrenciler taşımalı eğitim kapsamında olmadıkları için kendi imkanlarıyla Kaynaklar Köyü'ne gidip geliyor. Belenbaşı Köyü'nün kullanılamaz durumdaki eski okul binası yerine yenisinin yapımı için açılan ihaleyi kazanan Tüzemenler Yapı, inşaatların yapım işini altyükleniciye devretmişti. Tüzemenler Yapı hakkında iflas kararı verilince alt yüklenici yasa gereği hakediş karşılığı ödeme alamadığı için binaların yapımını durdurdu.