Ege Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde çalışan 57 işçinin sözleşmesi yenilenmeyecek. Yeni yılda işsiz kalacak olan personel için kampüste eylem yapmak isteyen DİSK'e polis izin vermedi.

Haber / UMUT KARAKOYUN

Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi tarafından büro, temizlik ve yemekhane birimlerinde çalışacak işçiler için yapılacak ihalenin şartlarında değişikliğe gidildi. 2018 başında yenilecek hizmet alımı ihalesi için daha önce 501 olan işçi sayısı 444'e düşürüldü. Ayrıca yeni ihalenin şartnamelerine göre işçilerin maaşları da düşürülecek. Yani yeni yılda hizmet alım ihalelerini yenileyecek olan üniversite, bütçe yetersizliği gerekçesiyle 57 işçiyi işten atacak.

DİSK Genel-İş Sendikası 7 No'lu Şube'de örgütlü olan işçiler için dün kampüste basın açıklaması yapmak isteyen sendikaya, polis izin vermedi. Sabah saatlerinden itibaren eylemin yapılacağı yemekhanenin önünde hem özel güvenlik hem de polis ekipleri önlem aldı. Sendikanın ve işçilerin eylemden vazgeçmemesi üzerine önce gazeteciler, ardından da sendikacılar üniversite içerisinden çıkarıldı. İşçiler de iş bırakarak üniversitenin kapısına yürüdü. “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” pankartının açıldığı eylemde “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları atıldı. Basın metnini okuyan 7 No'lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, işçilerin yeterince zor şartlarda büyük özveri ile ve düşük ücretlerde çalıştıklarını belirterek, “Bütçesel problemlerin sebebi işçiler olmadığı gibi, bu sorunların işçi arkadaşlarımızın işten çıkarılması ve maaşlarının düşürülmesi ile de sonlanmayacağı ortadadır. Sebep ne olursa olsun faturanın işçi arkadaşlarımza çıkarılması kabul edilemez” dedi.
ege-universitesi-taseron-iscilerinden-isten-cikarmalara-tepki_9813_dhaphoto4
ÜNİVERSİTEYE UYARI

Ege Üniversitesi'nin hocaları ve öğrencileri gibi, işçilerinin de gerçek özneleri olduğunu, özellikle öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak için özveri ile çalıştıklarını ekleyen Köroğlu şöyle devam ett: “İşçi arkadaşlarımızın iş akitlerine son verilmesi ve ücretlerinde düşüş yapılması halinde bu zamana kadar yürütülen işlerde fiziksel kapasite ve ruhsal gerekçelerle aksamalar ve eksikliklerin olacağı pek tabidir. Dolayısıyla bu durum yalnız işçileri değil bir yönü ile öğrencileri de ilgilenmektedir.” Rektör ve daire başkanları ile yaptıkları görüşmelerden işçilerin lehine sonuç çıkmadığını söyleyen Köroğlu, üniversite yönetimini bir kez daha uyardıklarını dile getirdi. Başkan Köroğlu; “Hiçbir arkadaşımızın iş akdinin sonlanmasına ve ücretlerinin düşürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Üniversite yönetimi bu planlamasından vazgeçmediği takdirde tüm işçi arkadaşlarımızla eylemlik halimiz devam edecek” dedi. Umut KARAKOYUN

Memiş Sarı'dan müdahaleye tepki

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da içeride işçilerin olması gerekirken kolluk güçlerinin üniversiteye sokulduğunu belirterek tepki gösterdi. Sarı, özel güvenlik çalışanları ile işçilerin karşı karşıya getirilemeyeceğini belirterek, üniversitenin diğer bileşenleri olan kamu emekçileri ve öğrencilerle birlikte işçi çıkarmalara karşı ortak mücadele vereceklerini dile getirdi.

http://ajans.dha.com.tr/images/videos/2017_11/2017_11_07/1749288/izmir_ege_universitesi_iscileri_basin_aciklamasi_yapti.mp4