Hazırlayan/ Yaşar Aksoy

5 Nisan 2021 tarihli Dokuz Eylül gazetemizde “İzmir Basın Tarihi’nin İlk Adımları ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti” başlıklı bir yazım yayınlandı. Bu yazıda amacım, yaklaşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti genel kurulu sebebiyle gazeteci arkadaşlarımıza bizim Basın Tarihimiz konusunda aydınlatıcı bilgi vermekti. Yazının yayınlandığı sabah Gözlem gazetesi sahibi Çetin Gürel beni aradı ve yayınlanan yazımı gündeme getirdi, hemen içimden “Allaaah, yazıda Gözlem gazetesini unuttum mu acaba diye” bir acıtıcı soru benliğimi kaplayıverdi. Bu durumu hemen Çetin ağabeye sordum. Beni teskin etti, “Yok canım, öyle bir eksiklik yok” dedi. İçim ferahladı. Ama bir gün sonra fark ettik.
Korktuğum başıma gelmişti. Çok değer verdiğim Ege Telgraf gazetesi ile Emin dayımın emaneti Yeni Bakış gazetesini yazımda unutmuşum. Bu unutkanlığımın sebebi de, (biraz latife yapalım), genel kurulumuzda başkanlığa aday olan üç arkadaşın da çok sevdiğim kişiler olmasıydı, içimden “Yahu bu dostlarım neden tek listede birleşmezler?..” diye sıkıntı içindeydim, aklım onlarla o kadar meşguldü ki, bu yüzden iki önemli gazetemizi atlamışım. Doğal ki, böyle bir mazeret olamaz. Tek suçlu bendim. Şimdi özür dileyerek, eğer kabul edilirse bir şeyler söylemek istiyorum. Ege Telgraf gazetesi kurucusu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin eski Genel Sekreteri, İzmir basınının duayen isimlerinden merhum Sezer Doğan, her şeyden önce bir gazeteci babası ve emekçi koruyucusu olması sebebiyle yüreğimizde mümtaz bir yer edinmiştir. Yıllar içinde nice işsiz kalmış gazetecileri Ege Telgraf’tan sigortalı göstererek arkadaşlarımızın güvencesini sağlamıştır. Öğleden sonra yayınlanan Ege Telgraf, akşam üstleri Pasaport kahvelerinde veya Kordonboyu’nda özlemle beklediğimiz, manşetleriyle günün en son haberlerini okuyucuya ulaştıran bir İzmir klasiği idi.
Ege Telgraf yüreğimizde ayrı yere sahiptir. Merhum Sezer Doğan’ın kızı ve mümtaz basın büyüğümüz merhum Sabri Süphandağlı’nın oğlu; erken vefatıyla yüreğimizi yakan gazeteci Can Süphandağlı’nın eşi olan Aylin Süphandağlı tarafından yönetilen Ege Telgraf, daima başımızın tacıdır.
Gelelim Nedim Çapman’a.. İzmir Basını’nın gördüğü en kibar, en centilmen büyüklerimizden biri olan merhum Nedim Çapman, eski Göztepe – Güzelyalı’dan dayım bankacı Emin Dölek’in (meşhur Dayı Emin) en yakın arkadaşı idi. Beraber Güzelyalı’nın arka taraflarındaki tarlalarda top koşturmuşlardı. Bir güzel insan olan Nedim Çapman bir gün beni çağırmış ve dayımla birlikte çektirdikleri gençlikteki futbolcu fotoğraflarını bana armağan etmişti. Özenle saklarım.
Ayrıca dayımın kızkardeşi, yani teyzem Mualla’nın evlendiği kişi de Göztepe’nin 1950’lerdeki ünlü forvet oyuncusu Kemik Emcet (Sayar) idi. Nedim ağabey ile eniştem Emcet Bey de yakın arkadaştılar. Artık hepsi rahmetli oldular...
İzmir ekonomi gazeteciliğinin öncülerinden olan Nedim Çapman’ın Yeni Ekonomi Gazetesi, “Yeni Bakış” ismi ile oğlu Mehmet Çapman tarafından günümüzde de yayınlanmaktadır.
5 Nisan 2021 tarihli yazımda bu iki ismi, Sezer Doğan ile Nedim Çapman’ı, yayınladıkları Ege Telgraf ve Yeni Bakış gazetelerini unutmuşum, ama yazıp bitirdiğim, yayına hazır 1000 sayfalık İzmir Basın Tarih kitabımda her iki değerli isim ve gazeteleri hakkında geniş bilgi bulunmaktadır.
Onları söz konusu yazımda unutmamın tek sebebi, üç ayrı değerli dostumun ayrı ayrı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığına aday olup kafamı stop ettirmeleridir. Şaka söylüyorum, suçlusu benim ve tekrar özür diliyorum.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına aday olan Dilek Gappi, Murat Attila ve Mustafa Yılmaz dostlarıma başarılar dilerim.