Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’den korkutucu açıklama… Kulge, Ekim ve Kasım aylarında Avrupa’da günlük corona virüsü (Covid-19) ölümlerinde artış görmeyi beklediğini açıkladı.

Avrupa’da corona virüsü kaynaklı ölüm sayısının kısmen sabit kalmasına rağmen vakalarda artış raporlanırken, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge, endişelere yol açacak açıklamalarda bulundu.

Kluge, açıklamasında şunları söyledi:

“Aşı, pandeminin sonu olmayacak”

Ekim ve Kasım aylarının sert geçeceğini belirten Kluge, bu dönemde corona virüsüne bağlı daha fazla ölüm görebileceğimizi açıkladı. Kluge açıklamasında, aşı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Sürekli aşının pandeminin sonu olacağını duyuyorum. Tabii ki olmayacak. Aşının tüm nüfus gruplarına yardımcı olup olmayacağını bile bilmiyoruz. Şimdi bir gruba değil diğerine yardımcı olacağına dair bazı işaretler alıyoruz. Ve sonra farklı aşılar sipariş etmek zorunda kalırsak, tam bir lojistik kabus.”

Kluge, pandeminin sonunun gelmesi için toplum olarak pandemi ile nasıl yaşayacağımızı öğrenmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Son haftalarda keskin bir artış var

Avrupa’daki vaka sayıları son haftalarda keskin bir artış gösterdi, özellikle İspanya ve Fransa’da. Sadece Cuma günü 55 ülkede 51 binden fazla yeni corona virüsü vakası raporlandı. Bunun da Nisan’daki zirveden daha fazla olduğu ifade edildi.

Bu arada, günlük ölümlerin sayısı, Covid-19 ile bağlantılı olarak günde yaklaşık 400-500 ölümle Haziran başından bu yana yaklaşık aynı seviyede kaldı.

“Gerçekçi bir hedef değil”

Sosyal medya hesabından corona virüsü aşısıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Özlü ise şu açıklamaları yaptı:

“Çiçek, çocuk felci, kızamık gibi tam ya da büyük oranda kontrol sağlayan olumlu aşılama örnekleri var. Ancak bunun için aşının çok etkili, örneğin, aşılanan popülasyonun yüzde 90-100'ünü koruması gerekiyor. Aynı zamanda güvenli, yani ciddi yan etkilerinin olmaması ve virüsün tehdit ettiği herkesin, her ülkenin aşıya ulaşabilmesi için ucuz olması da gerekiyor. ”

Salgını yüzde 100 durdurabilecek bir aşının 6 ayda bulunmasının mümkün olmadığını belirten Özlü, aşılamayla salgını durdurabilmenin kısa zamanda başarılabilecek gerçekçi bir hedef olarak görünmediğini vurguladı.