Haber/ Didar DEMİRCİ

Yurt Dışı Aile Semineri programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bekarlara ‘Sorumluluğunuzu yerine getirin’ diyerek, evlilik çağrısı yapmıştı. Erbaş’ın çağrısı değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Sayın Erbaş, bindiği arabayı satarsa bin kişi evlenir” eleştirisinde bulundu.

'AYDA 10 BİN TL LAZIM''

Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın geçinmekte bile zorlandığını dile getiren Bayır, bugün evlenmeye kalkan bir çiftin en iyi koşullarda 100 bin lira borcun altına girdiğini belirterek, “Evlenmekle de bitmiyor. Devamında kira, faturalar, gıda gibi harcamalar da karşınıza çıkıyor. Bugün bir evi çekip çevirmek için vatandaşın cebinde 10 bin lira aylık gelir olması gerekiyor. Her gencin cebine de aylık o kadar para girmiyor. O nedenle insanları evlenmeye ikna etmek için önce onların karınlarını doyuracakları bir ücret vermeleri gerekiyor” dedi.

KUR VURDU

İyi bir işi ve aylık en az 10 bin lira maaşı olan birinin evlenmesi için bile en az 80 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Bu fiyata kına gecesi, düğün, ev kirası gibi masraflar dahil değil. İhtiyaç listesinde yer alan en önemli eşyaların başında mobilya geliyor. Ancak ekonomideki gidişat mobilya sektörünü de olumsuz etkiledi. Üretim maliyetlerindeki artış mobilya fiyatlarına da yansıdı.

MOBİLYAYA 50 BİN TL

Mobilya fiyatlarının son 6 ayda yüzde 100 arttığını açıklayan İzmir Ticaret Odası Mobilya Meslek Grubu Meclis Üyesi Nevzat Artkıy, “Hammadde fiyatlarındaki artış mobilya fiyatlarına da yansıdı. Sunta, MDF, sünger, boya, ağaç malzemelerin hepsinde yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı oldu” ifadelerini kullandı. Bugün evlenmek isteyen bir çiftin evine mobilya almak için ortalama 50 bin lirayı gözden çıkarması gerektiğini söyleyen Artkıy, “Bugün yeni evlenen bir çift yemek odası, oturma grubu, yatak odası takımı almak için minimum 15- 20 bin lira ile maksimum 70- 80 bin lira arasında harcama yapması gerekiyor” diye konuştu.

EN AZ 30 BİN TL

Çiftlerin ihtiyaç listesindeki diğer önemli şey ise beyaz eşya. İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin şöyle konuştu: “Dolar kurundan kaynaklı ciddi bir belirsizlik var. Zararına satış yapıyoruz. Yeni evlenen çiftler artan fiyatlar karşısında güç durumda kalıyor. Bugün tam anlamıyla yeni evlenen bir çift beyaz eşya almaya kalksa, minimum 30 bin lira para harcaması gerekiyor. Bunun içinde ocak, fırın ve davlumbaz yok. Daha küçük ev eşyaları dediğimiz kategorilere hiç girmiyorum. Çünkü onlar da eklenince fiyat daha da artıyor. Bu sene evlenmekten vazgeçseler yeridir.”