DEÜ Rektörlüğü, öğrencilerin kampüse araçla girişlerinde, dönem başı alınan DE-HGS ücretlerini 150 TL'den 40 TL'ye düşürdü. Rektörlüğün geri adımına rağmen uygulamaya tepkiler sürüyor.
Haber / Umut KARAKOYUN

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü (DEÜ), geçtiğimiz yıl, üniversite kampüsüne araçla girmek isteyen öğrencilerden dönem başı 150 lira ödemesini istemişti. DE-HGS (Dokuz Eylül Üniversitesi Hızlı Geçiş Sistemi) adı verilen uygulamadan, akademik ve idari kadro muhaf tutuldu. Bunun üzerine, öğrencilerden Harun Çetin, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava henüz sonuçlanmadan, DEÜ Rektörlüğü, yapılan itirazları değerlendirdikten sonra, kampüse girişlerde alınan 150 liralık ücreti kaldırdı. DEÜ Rektörlüğü, geçtiğimiz hafta içerisinde DE-HGS ücretini kayıp ve yenileme ücretleri hariç olmak üzere 40 TL’ye indirdiğini duyurdu.
Eğitim İş İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Haşim Karaman, konuyu başından beri takip ettiklerini söyledi. Karaman; “Bu uygulamanın eşitliğe aykırı olmanın yanında eğitim hakkını kısıtlayan bir tasarruf olduğunu, dolayısı ile kaldırılması gerektiğini savunduk. DEÜ Rektörlüğünden bu konuda talepte bulunduk. DEÜ Rektörlüğü daha sonra duyurusuna bu paraların sistemin maliyeti düşüldükten sonraki kısmının ekonomik sıkıntı çekmekte olan öğrencilere yemek bursu sağlamada kullanılacağı açıklamasını ekledi. Biz etik anlamda bunun da doğru olmadığını belirttik. Rızası dışında bir öğrencinin zorlanması etikle bağdaşmamakta” dedi.

40 TL YÜKSEK BİR RAKAM

Haşim Karaman, rektörlüğün 40 TL olarak açıkladığı yeni ücretinde yüksek olduğunu belirterek; “Bugün otoyollardaki HGS kart ücretlerinin 7.5 TL olduğundan hareketle 40 TL’nin de fahiş olduğu düşüncesindeyiz. Ayrıca HGS sisteminden yararlanmak istemeyen öğrencilerin, öğrenci kartı ile yerleşkelere araçları alınmamakta. Eşitlik konusundaki itirazımız yine devam etmekte. Maliyete katılım sağlansın isteniyorsa bu sadece öğrencilerden alınmamalı, HGS’den yararlanan herkes bu maliyete katılmalıdır” dedi. Tüm bu ücretlerin tamamen kaldırılması için çalışmaları sürdürdüklerini açıklayana Karaman, geçmişte ödenen fahiş DE-HGS ücretleri ile şimdiki arasındaki farkın istenebilir hale geldiğini kaydederek, bu yönde öğrencilerle dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.

BİR ÇOK KİŞİ RAHATSIZ

Alınan ücretleri yargıya taşıyan Harun Çetin ise, üniversitenin temelde kampüsün güveliğini sağlamak adına attığı adımların kendilerini sevindirdiğini fakat bu adımlara dair maliyetlerin öğrencilerden talep edilmesinin birçok kişiyi rahatsız ettiğini belirtti. Eğitim İş'in Yükseköğretim avukatı ve davacı vekili Avukat Ozan Karakaya da şunları söyledi: “Geçtiğimiz dönemlerde yüksek bedellerle HGS kartı alan öğrencilerin dilekçe ile başvuru yapmaları halinde ödemiş oldukları bedel farkı da kendilerine ödenmeli, bu yönde yeni hukuki uyuşmazlıklara yol açılmamalı.”