Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, tarafından yapılan açıklama şöyle:

Siz doktorlar hemşirelerin komutanısınız, arkadaşı değil. Emredeceksiniz ve yapacaklar” Bu sözler İzmir ili, Gaziemir İlçesi, Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi hastane başhekiminin Dr. arkadaşlarla yaptığı Watsap konuşmasından. Bu sözler, sağlık hizmetleri sunumunun temel taşlarından biri olan hemşirelik mesleğine karşı, hemşire arkadaşlarımıza yönelik söylenmiş olan sözlerdir.

Hemşirelik bir meslektir. Doktorlukta bir meslektir. Bir meslek gurubu, bir diğer meslek gurubunun komutanı, yada diğer meslek gurubu emir eri değildir. Bir başhekimin bir meslek gurubundaki çalışma arkadaşlarına yönelik ötekileştirici, ayrıştırıcı, çalışma barışını ve iş huzurunu bozucu sarf ettiği ifadeleri kabul etmek mümkün değildir. Kınıyoruz.

Gelen bilgiler, Başhekim Uzm. Dr. Doğan YILDIRIM’ın istifa ettiği yönündedir. Bizdeki bilgilere göre başhekim istifa dilekçesinde “Benim yüzümden, İl Sağlık Müdürümüze, gecesine gündüzüne katan Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca beyefendiye ve Devletimizin kurumlarına hak etmedikleri şekilde benim yüzümden alçakça saldırılmasını müsaade etmeyeceğimden dolayı görevimden istifa ediyorum” demiş. O başhekim arkadaşın hemşirelerimize yönelik sarf ettiği sözlere istinaden bizim bildiğimiz hiçbir kimse, Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA’ya ve İl Sağlık Müdürümüz Sayın M. Burak ÖZTOP’a yönelik bir ifade kullanmamıştır. Kamu kurumlarımıza alçakça saldırmadı. Kendi yanlışlarınızı başka ifadelerin arkasına sığınarak kapatmaya çalışmayın.

Pandemi sürecinde bulaşıcı hastalıkla (COVİD-19) mücadele eden sağlık çalışanlarının en çok sahip çıkılması, moral ve motivasyonun artırılması gereken şu dönemde maalesef tam tersine memurlar içerisinde en fazla soruşturma geçiren, en fazla ceza verilenler yine sağlık çalışanları olmuşlardır.

Kamu kurumlarımızdaki pek çok memurumuza esnek mesainin uygulandığı, mesai saatlerinin 6 saate düşürüldüğü pandemi sürecinde, 24 saat kesintisiz hizmet veren, yasal hakkı olan iznini kullanamayan, emekli olamayan, görevinden istifa bile edemeyen sağlık çalışanlarına birde yöneticiler tarafından yapılan psikolojik baskı (mobbing) artık yeter dedirtmiştir.

Sağlık hizmeti sunumu Doktorundan hemşiresine, teknisyenine, ebesine, memuruna, hizmetlisine, temizlik personeline kadar bir ekip işidir. Özellikle kamu kurumlarımızda memur statüsünde görev yapan sağlık çalışanlarımızın görev tanımları kanun, genelge ve yönetmelikler ile belirtilmiştir. Ancak kamu kurumlarımız olan sağlık kuruluşlarımızda sözleşmeli yöneticilik sistemi, yani kurum idarecilerimizin her iki yılda bir sözleşme imzalamaları kurumlarımıza siyasi müdahalenin artmasına sebep olmuştur. Kurumlarımızda yöneticilik için sözleşme imzalamanın liyakat esaslı bir kriteri olmadığı için, maalesef bürokratlarımız siyasetin inisiyatifine bırakılmıştır. Sözleşme dönemlerinde pek çok bürokratımız siyasi destek bulmak için efor sarf etmektedirler. Devletimizin ve milletimizin yararına olacağını düşündüğümüzden dolayı tekrar ifade edelim ki; sağlıkta sözleşmeli yöneticilikten bir an önce vazgeçmek gerekmektedir.

Birlik Sağlık Sen olarak tüm sağlık çalışanlarımıza diyoruz ki; Kamu kurumlarımızda ita amirinden temizlik personeline kadar herkesin görev tanımı belirlenmiştir. Herkes kendi görevini yapmakla sorumludur. Eminiz ki kurumlarımızda pek çok haksızlık, hukuksuzluk adaletsizlikler yaşanmaktadır. Yaşanan sıkıntıları İspatlamak kaydıyla tüm arkadaşlarımızın yanında dimdik duracağımıza tüm sağlık çalışanlarımızın bilmesini isteriz.