Haber/ Gökçe ADAR

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği 11. Küresel Isınma Kurultayı Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte gazetemize çevre duyarlılığı nedeniyle sertifika verildi. Kurultayda konuşan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, 11 yıl önce yola çıktıklarında ekonomi gazetecileriyle iklim değişikliği arasında insanların bağ kuramadığını ancak gelinen noktada herkesi tehdit ettiğinin görüldüğünü ifade etti. “Bu nedenle hepimiz elimizden geldiğince farkındalığı arttırmak adına bir şeyler yapmalıyız diyen” Toprak, “Çünkü gelecekte daha iyi bir dünyada yaşamanın başka bir şansımız yok. Bugüne kadar 200’ün üzerinde gazeteciyi konuşmacı yaptık. Biz bu dünyayı gelecek kuşaklar için emanet aldık, bu yüzden yarınlarımıza daha iyi bir dünya bırakmak zorundayız. Bu nedenle bir araya geliyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de konuşmasında, küresel ısınmanın insanın kendisini doğanın sahibi görmesi nedeniyle bu boyuta geldiğini belirtti. 2015 Paris İklim Zirvesi’ne devlet başkanlarının yanı sıra belediye başkanları da davet edildiğini hatırlatan Soyer, “Bununla uluslararası bir zirveye ilk defa belediye başkanları da davet edilmiş oldu. Diğer yandan yaşam alanlarımız ve geleceğimiz ciddi tehditlerle karşı karşıyayken pek çok hükümetin, doğaya zarar veren mevcut politikalarını değiştirmemekte ısrarcı olduğunu görüyoruz. Oysa içecek suyumuz, soluyacak havamız ve üzerinde yaşayacağımız bir toprak kalmadığında yönetilecek şehirler ya da ülkeler de olmayacak” dedi.

Yüzde 40 azalacak

İzmir’de bu anlamda geliştirdikleri projelerden de bahseden Soyer, “İlk olarak İklim Değişikliği Daire Başkanlığı’nı kurduk. Sera gazı emisyonumuzu yüzde 20 azaltma sözümüzü, İklim ve Enerji İçin Başkanlar Sözleşmesiyle 2030’a kadar yüzde 40 oranında emisyonumuzu azaltacağımız yönünde yeniledik. Yaşanabilir İzmir için güneş enerjisinden elektrik üretimini artırmayı önceliklerimiz arasına koyduk” dedi. Kurultaya, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar adına EBSO Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez katıldı. Dönmez, “Doğaya zarar vermeden ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. İzmir yenilebilir enerjide çok büyük avantaja sahip. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak sorumluluğumuzun farkındayız” diye konuştu. Küresel Isınma Kurultayı Komitesi adına konuşan Toyoto Türkiye Ceo’su Ali Haydar Bozkurt ise, dizel otomobillerin çevreye verdiği zararlı etkilerden bahsederek Toyota markasının dizel otomobil üretimini durdurduğunu ve 14.5 milyon adet hibrit otomobilin piyasa çıkarılacağını söyledi.

3 Oturum yapıldı

Kurultayın, ilk oturumunda; Yaşar Holding Yönetim Kurulu üyesi ve İcra Başkanı Mehmet Aktaş’ın moderatörlüğünde, Cumhuriyet Gazetesi Ege Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu, Ticaret Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemal Tükel, Yeni Asır Ekonomi Köşe Yazarı Gonca Elibol, Anadolu Ajansı Enerji Muhabiri Ebru Şengül Çevreoğlu ve TRT - Gazeteci Köşe Yazarı Ahmet Aydın Akarsu, çevre sorunlarının kamuoyuna yansıtılmasında medyanın rolü üzerine konuşarak, medya kuruluşlarının sorunlara tarafsız yaklaşması gerektiğini vurguladı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve EGD İzmir Temsilcisi Dilek Gappi'nin moderatörlüğünü gerçekleştirdiği ikinci oturumda ise GENSED Başkanı Halil Demirdağ, EBSO Enerji Grubu Başkanı Muhsin Dönmez, Skal İzmir Başkanı Emre Gezgin, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, ekonomi ve turizm dünyasının çevre konularıyla ilgili çalışmalarını paylaştı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un katıldığı son oturum ise, forum şeklinde yapıldı.