Haber/ Özge Günerken

Haykofed Başkan Yardımcısı Nihal Kasa tüm vatandaşlara şu çağrıyı yaptı: “Ülkemizin tüm tabiat varlıklarının 'tek koruyucusu' DKMP’nin etkisizleştirilmesi doğamızı da yok eder.”

Türkiye’de doğal alanların, biyoçeşitliliğin, sokak ve yaban hayvanlarının korunmasından; 45’i milli park olmak üzere toplam 598 korunan alanda 3.120.160 hektarlık sahanın yönetiminden sorumlu olan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde daire başkanlığına dönüştürülmesi yönünde ilk adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu kararnameyi, imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yolladı.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) ise yanlıştan dönülmesi için Cumhurbaşkanı’na açık mektup yayınladı. Vatandaşları konu ile ilgili bilgilendirerek kamuoyu oluşturmak isteyen HayKonfed, açık mektup metninin kitlesel bir paylaşıma dönüşmesini hedefliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren HayKonfed Başkan Yardımcısı ve Kurumsal İletişim Direktörü Nihal Kasa, “Tehlike çok büyük! Ülkemizin tüm tabiat varlıklarının 'tek koruyucusu'' Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün her yeni gün güçlendirilmesi gerekirken, kapatılarak Orman Bakanlığı altında daire başkanlıklarına dönüştürülüp, yetki ve imkânlarının etkisizleştirilmesi, tüm bu korunan değerlerimizin yok edilmesine sebep olacak. Bunu durdurmamız gerekiyor. Bu durum ülkemizin 100 yıl geri gitmesi demek olur. Bu nedenle kararnamenin imzalanmaması için Konfederasyon olarak kitlesel katılım sağlanması üzere Cumhurbaşkanı’na açık mektup yayınladık” dedi.

Doğayı korumaya sıra gelmeyecek

Orman Bakanlığı’nın zaten sorumluluğun büyük olduğuna da değinen Kasa şöyle konuştu: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili yürütülen görevlerin yanı sıra sulak alan faaliyetleri, kara avcılığı faaliyetleri, biyolojik çeşitlilik faaliyetlerinin büyük bir kısmı orman alanları dışında gerçekleştirilmekte olup, korunan alanların dahi önemli bir bölümü ormanlık alanlarda bulunmamaktadır. Mevcut haliyle bile oldukça ağır bir yükü üzerinde taşıyan Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman alanları dışında yer alan konulara ilişkin görev yüklenmesi etkin yönetim anlayışla bağdaşmayacaktır. Orman Genel Müdürlüğü’nce, doğa koruma ve korunan alanlarla ilgili güçlü ve sürdürülebilir faaliyetlere yeterli zaman, personel, araç-gereç ve maddi kaynağın ayrılmayacağı bilinmelidir. Öte yandan DKMP’nin kapatılması, doğa koruma konusunda tek yetkili kurum olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığını öne çıkaracak ve yönetim zafiyeti kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda korunmaya değer biyoçeşitlilik unsurlarının ve doğal alanların tahribatının önü sonuna kadar açılmış olacaktır.”

Cumhurbaşkanına çağrı

HayKonfed’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği açık mektupta yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:

“Sn. Cumhurbaşkanı, DKMP Genel Müdürlüğünün kaldırılmasını içeren kararnameyi imzalarsanız, 8 milyon sahipsiz hayvan, yaban hayatı, biyoçeşitlilik, korunan alanlar ve içindeki milyonlarca hayvan türü ile milli servetimiz olan tüm tabiat varlıklarımız yok edilecek… 2004’te Ak Parti’nin çıkardığı Hayvanları Koruma kanunu yok sayılacak. Türkiye’nin imzası bulunan çok sayıda Uluslararası Sözleşme yok sayılacak. Tarım Orman Bakanlığı’nca, makamınıza gönderilen bu kararnameyi lütfen imzalamayınız!”