Haber/ Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü nedeniyle eylem yaptı. Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, DİSK Genel İş İzmir Şube Başkanları ve DİSK’li kadınlar katıldı. Konak Pier önünde toplanan kadınlar, Konak’taki Sosyal Güvenlik Kurumu binası önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında, ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır, Hükümet istifa’ şeklinde sloganlar atıldı.

Yürüyüşün ardından DİSK Genel İş İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, ortak basın açıklamasını okudu. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artığına dikkat çeken Gümüştekin, “DİSK olarak bu yıl da 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde” isyanımızı yükseltiyoruz” dedi. Kadına yönelik şiddetin artmasının arka planında siyasi iktidarın kadın düşmanı politikaları olduğunu belirten Gümüştekin, İstanbul Sözleşmesi’ni hatırlattı. Gümüştekin, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, 6284 sayılı yasanın uygulanmasını ve ILO 190 sayılı sözleşmenin onaylanmasını talep ettiklerini duyurdu.

‘SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Açıklamaların ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı sözleşmesine dikkat çekti. ILO 190 sayılı sözleşmenin ülkemizde de onaylanması ve gereğinin yapılması için kampanya süreci başlattıklarını hatırlatan Çerkezoğlu, “Kadına yönelik şiddet işyerlerinde ve toplumsal yaşamın bütününde büyüyor. Hele içinden geçtiğimiz bu pandemi sürecinde kadınlar olarak bizler bu sürecin yıkıcı etkilerini çok daha derin yaşıyoruz” dedi. Çerkezoğlu, kadınların geçim derdi ve eşitsizliklerle mücadele ettiğine vurgu yaparak, pandemi sürecinin ve ekonomik krizin kadınlar üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti. AKP iktidarına da eleştirileri sıralayan Çerkezoğlu, “AKP İktidarı kadına yönelik şiddeti önlemek yerine koruyan bütün mekanizmaları ortadan kaldırıyor” diyerek, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunu dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi’nden ve 6284 sayılı kanunun uygulanmasından asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Çerkezoğlu, ILO 190’nın uygulanması için de sürecin tüm muhataplarıyla temasa geçeceklerini dile getirdi.

Son olarak kadının olmadığı bir mücadelenin başarılı olamayacağını söyleyen Çerkezoğlu, “İçinden geçtiğimiz bu zor süreçte ILO 190, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması için, eşit işe eşit ücret için, insanca yaşayacağımız bir ücret için demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği emeğin Türkiye’si bizim ellerimizde büyüyecek” dedi.