İzmirli hayvansever Eda Dilara Yıldızlar'ın 3 ayağı asitle erimiş halde bulduğu ve Diren adını verdiği köpek, yaşadığı acıya inat yaşama tutundu. Yıldızlar, Diren'in yeniden yürümesi için iki proje üzerinde çalışıyor.

İzmir'in Bornova ilçesinde oturan yerel hayvan koruma görevlisi, köpek eğitmeni Eda Dilara Yıldızlar; hayatını muhtaç durumdaki sahipsiz hayvanlara adadı. Evini şu an için 18 köpeğe açan Yıldızlar, aynı zamanda sahiplendirme öncesinde canlara geçici yuva da oluyor. Yıldızlar'ın sorumluluğu altındaki 18 köpekten biri ise çok özel. Onun adı Diren. Diren, Husky (Sibirya Kurdu) cinsi, yaklaşık 2 yaşında güzeller güzeli bir kız. Diren'in umuda giden öyküsü; geçen Ocak ayında Eda Dilara Yıldızlar'a gelen bir ihbarla başlıyor. Kemalpaşa'da dere kenarında kötü durumda bir köpek olduğunu öğrenen Yıldızlar; ulaşabildiği müsait durumdaki bir veteriner hekimle bölgeye gidiyor. Karşılaştığı manzara ise Yıldızlar'ı derinden sarsıyor.

1 HAFTA AÇ SUSUZ BEKLEDİ


Yıldızlar olayı şöyle anlatıyor: “Kemalpaşa Armutlu'da bir dere yatağının kenarında bulduk onu. Ayakları asitle erimiş ve kulaklarının biri tamamen, diğeri ise yarısına kadar kesilmişti. Veteriner hekimimizin söylediği, bizim onu bulduğumuz yerde en az 1 haftadır aç ve susuz bir şekilde kurtarılmayı bekliyormuş. Biz köpeği ancak oradan uyutarak alabildik çünkü neresinden tutacağımızı şaşırdık, kucaklayabileceğimiz bir duruda değildi, acısını dindirmek istedik. Ben çok ihbar alıyorum, birçok kötü ihbara gidip hayvanları kurtardım ama böyle kötü durumda bir hayvanla ilk kez karşılaşıyordum. Köpeğin ayakları erimiş, kemikleri ortadaydı, hatta kemikler de kömür olmuş haldeydi, kapkaraydı. İlk etapta ne olduğunu anlamadık. Veteriner hekim asit olabileceğini söyledi ama birileri mi yaptı, kendisi mi aside bastı onu bilemiyoruz.”
Köpeği dere yatağından alıp kliniğe götürdüklerinde veteriner hekim Yıldızlar'a uyutmayı önermiş. Yıldızlar ise buna karşı çıktığını belirterek, “Köpek o durumda bile kuyruğunu sallayıp üstümüze gelmeye çalışan, sevgi dolu bir candı. Böyle olunca uyutamadım. Doğa Veteriner'den Burak Kaplan'a götürdüm. Burak bey Türkiye'de ilk kez protez yapan hekimlerden. Ağrı kesiciler verildi, tetkikler yapıldı. 3 bacağı da kaybetmiştik, sadece sağ arka bacağı yarısına kadar gitmişti. Ameliyatla 3 bacak ampute oldu” dedi. Bir yandan Diren'i yaşatmak için çabalayan Yıldızlar, tedavi masrafları için de Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvan Severler Derneği - ÇESAL aracılığı ile destek aldığını belirterek, “Diren için ilan açtılar ve 24 saat bile geçmeden, çok kısa sürede ameliyatlar ve protez için gereken para toplandı. Ondan sonra protezlerimiz yapıldı. Ancak sonuç beklediğimiz gibi oldu. Köpekler protez bacaklara çok zor alışıyor, bir tane bile olsa zorlanıyorlar ki, Diren'in üç bacağına birden protez yapılmıştı. Sanki havada yürüyor gibi hissediyordu. Diren, sürünerek hareket edip istediği yere gidebiliyordu. Normalde protez takılan felçli bir köpek ile çalışırken biraz uzağa mama koysanız ona ulaşabilmek için çaba gösteriyorlar ancak Diren'in bir yere ulaşma sorunu olmadığı için proteze bir türlü alışamadı. 3 ay boyunca klinikte fizik tedavi gördü, protez ile çalıştık ancak olmadı. Artık daha fazla klinikte kalmasını istemedim. Zaten protezleri görünce çığlık atmaya başlıyordu. Dolayısıyla protez çalışmasını kestim ve evime aldım” diye konuştu.


YENİDEN YÜRÜYEBİLİR


Diren belki ilk protezlerine alışamadı ama onun kurtarıcı meleği Eda Dilara Yıldızlar; Diren'i yeniden yürütme mücadelesinden vazgeçmiş değil. Yıldızlar şunları söyledi: “Yürüyebilmesi için şimdi iki tane daha projemiz var. Onları deneyeceğiz. Öndeki iki ayağı için bir yürüteç formülümüz var. Bir de Itap denilen bir protez var. Dişe yapılan implant gibi düşünün, bu da kemiğe takılıyor. Bu protezi arkadaki iki ayağa sabitleyip öndeki iki ayağa da yürüteç desteği sağlayarak Diren'in yürümesi planlanıyor. Ancak Türkiye'de Itap protez bulmakta zorlanıyoruz o yüzden halen araştırıyoruz. Ayrıca; daha önceden yaptığımız protezleri kısaltıp, pati gibi yaparak, o şekilde yürüyebileceğini düşünüyoruz. Bu formülü de önümüzdeki aya kadar deneyeceğiz.”

Engelli canlar onun önceliği


Diren, Eda Dilara Yıldızlar'ın kurtardığı tek köpek değil elbette. 4 yıldır hayvan kurtarma işini yaptığını anlatan Yıldızlar; “Kanserli bir goldenım vardı. Hem yaşlı hem de hasta olduğu için uyutalım demişlerdi ama bizimle beraber 2 yıl yaşadı. Bu süreç ve sonrasında farkındalığım arttıkça bu işin içine girdim. Şu anda engelli hayvanlara yoğunlaştım. Engelli çocuklar için sıkıntı büyük, en çok onların yardıma ihtiyacı var ben de bunu sağlıyorum. Şu an 18 köpeğim var. Hepsi kurtarılmış köpekler” dedi.

Sahiplendirme öncesi geçici yuva


Eda Dilara Yıldızlar her hayvansever gibi sahiplendirme de yapıyor. ÇESAL Derneği ile çalıştığını anlatan Yıldızlar şöyle dedi: “Onlar yurtdışına sahiplendirme yapıyorlar. Ben de bu çocuklara, 3 aylık yurtdışına çıkış sürecinde geçici yuva oluyorum. Aşıları tamamlanıyor, pasaportları çıkıyor. Ayrıca, ev ortamına alışıyorlar. Bunun yanında havlama gibi problemleri varsa bunun üzerinde çalışıyorum o köpeklerle. Genelde insan fobileri olabiliyor. Çoğu şiddet mağduru oluyor çünkü. Bu güven sorununu aşıyoruz. Ondan sonra yurtdışında yeni ailelerine kavuşuyorlar.”