Hazırlayan / Saadet ERCİYAS

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kütüphanenin, yaşam boyu öğrenme felsefesinin en iyi uygulandığı dijital kütüphane olacağını söyledi açılış töreninde. Uzun yıllardır İstanbul’da hizmet veren ve bünyesindeki kitapları, fotoğrafları ücretsiz ve açık erişimle paylaşan Atatürk Kitaplığı’na imrenirdim açıkçası. Şimdi İzmir’de de bir dijital kütüphanemiz var. Öte yandan İzmir’le ilgili onlarca araştırma kitabının yayımlandığı Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde de dijital erişim açısından önemli değişiklikler olduğunu söylemek istiyorum. Kurumun uzun yıllar son derece atıl olan sitesi yenilenmiş. www.apikam.org.tr alan adıyla hizmet veren sitede artık çok sayıda taranmış gazete, dergi, meclis tutanakları, albüm ve Şer’iye Sicilleri’ne erişebiliyorsunuz. Sitede “APİKAM, tasnifi tamamlanmış ve araştırmaya açılmış bütün koleksiyonlarını internet ağı üzerinden ücretsiz üyelik yolu ile araştırmacıların hizmetine sunmaktadır” bilgisi yer alıyor. Sitede ücretli erişebileceğiniz görseller de bulunuyor. APİKAM ile ilgili bilgileri önümüzdeki haftalarda paylaşmayı sürdüreceğiz. Bilgiye erişimin çoğaldığı, kitap dolu günler dileğiyle…

***

Zeytin sevdalısı bir yazar: Suat Çağlayan

Yaşamının yaklaşık 30 yılını çocuk doktoru olarak geçiren, 21. Dönem İzmir Milletvekili, eski Kültür Bakanı, yazar, siyasetçi, kamu ve özel sektörde yöneticilik yapmış bir bürokrat ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olan Suat Çağlayan’la bir araya geldik bu hafta. “Yazarak kendisine düş kurmayı ve düşlerin sonsuzluğunu öğreten çocuklara borcunu ödediğini” söyleyen Çağlayan’la “Zeytin Kız ile Zeytin Nine” kitapları serisini, ölmez ağaç zeytine duyduğu aşkı anlattığı kitaplarını ve yeni çıkacak eserlerini konuştuk.

Suat Çağlayan, yoğun iş temposuna karşın, aktif hekimlik mesleği sona erdikten sonra eline aldığı kalemi hiç bırakmamış ve sürekli üreten bir yazar. Hem çocuklar hem de yetişkinler için eserler veren Çağlayan’ın ilk kitabı çocuklar için kaleme aldığı “Büyük Kanatlı Küçük Mavi Kelebek” olmuş. “Bu kitap ilk çocuğum onun için yeri bende başka” diyen Çağlayan, bu kitabında; birlikte büyük bir serüvene atılan mavi kelebek ile saka kuşunun öyküsünü anlatmış.

Suat Çağlayan, “Büyük Kanatlı Küçük Mavi Kelebek”in ardından “Umut”, “Zeytin Kız ile Zeytin Nine Söylenceler Dünyasında”, “Ne Bilgesin Sen Zeytin Ağacı”, “Özgür Arı Ramba”, “Zeytin Kız ile Zeytin Nine Çiçekler Ülkesinde”, “Şiirlerde Şarkılarda Zeytin Ağacı”, “İyi Pençe”, “Fındık Yaprağı”, “Göç Yarası”, “Yaşadıkça” ve Ocak 2019 tarihinde basılan “Tıbbiyeli Hikmet - Ya İstiklal Ya Ölüm” kitabını kaleme almış.

Suat Çağlayan’ın kitapları içinde zeytinle ilgili yazdığı kitaplar ağırlıkta. Bir üçleme olarak hazırladığı “Ben, Zeytin Ağacı” (Söylencelerde Zeytin Ağacı), “Ne Bilgesin Sen Zeytin Ağacı” ile “Şiirlerde Şarkılarda Zeytin Ağacı” kitaplarında yer alan zeytin ağacı fotoğraflarını da kendisi çekmiş. Gerek büyüklere gerek çocuklara yönelik yazdığı zeytin temalı kitaplarında bu olağanüstü ağaca ilişkin düşüncelerini dile getiriyor yazar.

Suat Çağlayan, çocuklar için de zeytinle ilgili kitaplar üretmiş. Yazarın Zeytin Kız ile geceleri Zeytin Nine’ye dönüşen yaşlı zeytin ağacının öyküsünü anlattığı fantastik türde yazılmış iki kitabına yakında üçüncüsü eklenecek. Çağlayan, yeni kitabından ipuçları verirken, “İlk kitapta söylenceler ülkesine giden kitabımızın kahramanları ikinci kitapta çiçekler ülkesine gidip onların öyküsünü dinliyorlar. Kaktüs, gül dile geliyor ve anlatıyor öykülerini. Yeni çıkacak üçüncü kitabımda ise bu sefer ölmüş ve öte tarafa gitmiş ünlü kedilerle buluşup sohbet ediyorlar. Dünyada öyküleri olan kedileri öbür tarafta konuşturuyorum. Amerikan Cumhurbaşkanı’nın kedisi, Japonlar’ın ünlü kedileri gibi. Heykelleri dikilen, kahraman ilan edilen, ünlü sahiplerinin kendilerine pahalı hediyeler aldığı ilginç kediler” diyor.

“Çocuklardan öğrendiklerimi onlara satıyorum”

Yaklaşık 30 yıl boyunca yaptığı çocuk hekimliği sürecinde çocuklardan da çok şey öğrendiğini anlatan Suat Çağlayan, çocukların çok geniş bir düş dünyası olduğunu söylüyor. Çocukların anne babaya anlatamadığı düşleri doktorlarına anlattığını belirten Çağlayan, “Çocuklardan bu kadar etkilenince, bu kadar şey öğrenince, onlara olan borcumu onlara ödemek istedim bir yerden sonra. Hekimlik yaparken yazmadım. O dönemde baktığım çocuklar şimdi yetişkin birer birey. Onların düş dünyalarından aldıklarımı şimdi onlara satıyorum aslına bakarsanız” derken gülüyor.

Amazonların kitabı yolda

Yazımızın başında demiştim, Çağlayan sürekli üreten bir yazar diye. Hem çocuklara hem de büyüklere birbirinden keyifli hikayeler anlatan Çağlayan’ın “Zeytin Kız ile Zeytin Nine Kediler Ülkesi'nde” kitabının yanı sıra Ahmet Piriştina Kent Arşivi’nden (APİKAM) yayımlanacak yeni bir kitabı daha yolda. Amazonlar’ın öyküsünün yer alacağı kitapta Smyrna’nın kuruluş öyküsünün de yer aldığını belirtiyor Çağlayan. “Amazonlar” kitabının ardından ise Hipokrat’ın bambaşka bir yüzünün ele aldığı ve eleştirdiği bir başka kitabın izleyeceğini anlatıyor heyecanla.

***

İzmir Kitaplığı

Dinlerin Kavşağında İzmir - Bir Sosyolojik Rehber

Prof. Dr. Hale Okçay

Duvar Yayınları

Prof. Dr. Hale Okçay, kitabın girişinde yazdığı önsözünde bu kitabın üç yönden önem taşıdığını anlatıyor, “İlk olarak kitap bir din sosyolojisi kitabı ama kuramcılara, dinler tarihine değil; bir yerel doku içinde bulunan ve o bölgeyi etkilemiş dinsel gurupları genel hatlarıyla okuyucuya iletiyor” diyor. İkinci olarak kitabın bir şehir rehberi olduğunu ama din üzerinden İzmiri mercek altına alıp rehberlik ettiğini belirtiyor. Üçüncü olarak kitabının İzmir şehrinin 8 bin 500 yıllık tarihini din sosyolojisinin penceresinden gözlemleyebileceğimiz kentsel/tarihsel fotoğrafların bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu ilginç rehber kitabın İzmir kentinin din tarihini, bir din sosyoloğunun gözünden anlattığını kaydediyor. Prof. Dr. Okçay, “İzmir her açıdan ‘nev-i sahsına münhasır’ bir kent. Dişi Smryna, Yeni Ahit yani İncilde sözü edilen 'Yedi Kilise'den üçünü İzmir il sınırları içinde bulunduran, Tanrıça Athena adına ilk tapınağın İzmir'de inşa edildiği, İncil'in dört yazarından biri olan St. John'ın İzmir'in ilçesi Selçuk'ta gömülü olduğu, Meryem Ana için yapılan ilk kilisenin Efes’te olduğu, Sefarad Yahudilerinin göçüne varış noktası olan, yüzyıllarca Rumlar’ın, Ermeniler’in ve son olarak da Müslüman topluluğun (çesitli mezhepleriyle birlikte) yani dinlerin kavsağında bir kent İzmir” diyor. Kitapta, İzmir’deki doğa dinleri, çok tanrılı dinler, tek tanrılı dinler üzerine ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

***

Ben Ne Okudum?

Foto Muhabiri

Ara Güler’in Hayat Hikayesi

Nezih Tavlaş

Yapı Kredi Yayınları

Gazeteci, yazar Nezih Tavlaş’ın titiz bir üslupla kaleme aldığı ve son derece keyifle okunan kitap Ara Güler’in “Bir patlama olduğunda olay yerine doğru koşan kişi foto muhabiridir, oradan kaçan ise fotoğrafçı” sözüyle başlıyor. Kitap geçtiğimiz yıl Ekim ayında kaybettiğimiz dünyaca ünlü “efsane” fotoğrafçı Ara Güler’in soluk soluğa okuyacağınız bir yaşam öyküsü.Güler’in Beyoğlu Talimhane’de 1928 yılında başlayan yaşam öyküsünü okurken bir yandan da Türkiye’nin 80 yıllık tarihine tanıklık ediyorsunuz. Çok sevdiği mesleğini yaparken savaşlar, darbeler, medeniyetler, facialar ve dünyanın kaderini değiştiren insanlar ardında koşuşan Ara Güler’in yaşam boyu karşılaştığı inanılması güç öyküleri akıcı bir üslupla sunuyor araştırmacı gazeteci Nezih Tavlaş. Usta’nın çocukluğu, savaş yılları, sinema makinistliği sevdası, ilk fotoğraf makinesi, gazeteciliğe adım atışı, Hayat Dergisi’yle tanışması, 6-7 Eylül olaylarında yaşananlar, Afrodisias’ı keşfi, Picasso ve Salvador Dali ile röportajı, evliliği, ödülleri, aldığı nişanlar, sergileri ve tezleri yer alıyor kitapta.

***

Yeni Çıktı

Ebeveynus Dergisi

Uzun yıllardan bu yana anne - çocuk ilişkileri ve ebeveynlik alanında çalışan gazeteci Halime Sürek Kahveci’nin yayın yönetmenliğini üstlendiği “Ebeveynus” adlı derginin ilk sayısı yayımlandı. Anne babalık aklına işaret eden, çocuğuyla birlikte büyüyen ve gelişen ebeveynlere yol arkadaşı olacak içerikle hazırlandığı belirtilen Ebeveynus’un Kasım sayısı kitapevlerinin raflarında yerini aldı. Aylık yayınlanacak derginin içeriğinde hamilelik döneminden ergen ebeveynliğine kadar birçok konuda doyurucu söyleşiler, güncel tartışmalara ilişkin notlar, uzman önerileri ve yeni bakış açıları yer alıyor. Uzun yıllardan bu yana anne-çocuk ve eğitim alanında gazetecilik yapan, ebeveynlik deneyimlerini paylaşan Halime Sürek Kahveci’nin kurduğu ebeveynus. com sitesi, derginin mayasını oluşturuyor. Büyükanneleri ve dedeleri de unutmayan Ebeveynus, onlara da “Büyük Ebeveynus” başlığı ile sayfalarını açıyor.

***

Çok Satanlar

Aşkımız Eski Bir Roman - Ahmet Ümit - Yapı Kredi Yayınları

Beni Kör Kuyularda- Hasan Ali Toptaş- Everest

Kendine Hoş Geldin- Miraç Çağrı Aktaş - Olimpos Yayınları

Kalbimin Can Mayası - İclal Aydın - Artemis Yayınları

Gelirken Ekmek Al- Şermin Yaşar- Doğan Kitap

Şehvetiye Tarikatı - İsmail Saymaz - İletişim Yayınevi

Bekleyişin Şarkısı - Mehtap Ceyran- Everest

Hafıza - Sinan Meydan - İnkılap

Menzil - Saygı Öztürk - Doğan Kitap

Dedemin Bakkalı - Şermin Yaşar - Taze Kitap

Liste Duvar Kitabevi, Pan Kitabevi, Kırmızı Kedi, Kitapsan, Yakın Kitabevi desteğiyle hazırlanmıştır.