Haber/ Sinan KESKİN

Geçtiğimiz yıl depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınan Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ardından bu defa da Foça Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Tınaztepe'ye taşınıyor. Fakülte'den önceki gün yapılan açıklamada gerekçe olarak; Dokuz Eylül Reha Midilli Öğrenci Yurdu’nun Foça Belediyesi tarafından boşaltılmasının talep edildiği, ilçenin SİT alanı olmasından dolayı yeni bina yapımına izin verilmediği bu nedenle yurt sorunu, konaklama, altyapı ve ulaşım imkanlarının yetersizliği gösterildi. Öte yandan konu Foça Belediyesi'nin meclis toplantısında gündeme gelmiş ve söz konusu yurt binasının yapı analiz raporunda riskli yapı olarak belirlenmesi neticesinde öğrencilerin güvenli açısından boşaltılmasına karar verildiği ifade edilmişti.

'İzin verilmiyor'

Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Üniversitemizin Foça/Bağarası mevkiinde bulunan Dokuz Eylül Reha Midilli Öğrenci Yurdu’nun Foça Belediyesi tarafından 29.09.2020 tarih ve 12297523-645-47 sayılı yazısına istinaden 15 gün içerisinde boşaltılması talep edildiği tarafımıza bildirilmiştir. Öğrencilerimizin Foça ilçesinde var olan konaklama, altyapı ve ulaşım imkânlarının yetersizliğine yönelik şikâyetleri bilinmektedir. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 400 öğrenci ve 35 personelle hizmet veren Fakültemize Foça ilçesinin SİT alanı olmasından dolayı yeni bina yapımına izin verilmemektedir.
Bu gelişmeler doğrultusunda, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından daha iyi alt yapı koşullarına sahip, Foça’ya kıyasla konaklama ve ulaşım alternatiflerinin olduğu Üniversitemiz Tınaztepe Kampüsünde uygun bir binaya hızla taşınılması yönünde karar alınmıştır. Bahar döneminde yüz yüze eğitimin söz konusu olabileceğinden hareketle gerekli hazırlıkların yapılabilmesi ve öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması amacı ile taşınma süreci başlatılmıştır.
Kararın Fakültemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”

Nereye taşınacak?

Bahar döneminde Tınaztepe'ye taşınmasına karar verilen Fakülte'nin hangi binada eğitime devam edeceği açıklamada yer almazken henüz inşaatı devam eden Yabancı Diller Yüksekokulu binasının hızla tamamlanarak bu fakülteye tahsis edileceği iddia ediliyor. Bir başka iddiaya göre ise, fakültenin Tınaztepe Yerleşkesi'nin kuzey doğusunda bulunan, Orman Bakanlığı'ndan kalan yapıya taşınacağı öne sürülüyor. Sözleşmeli olarak fakültede çalışan işçilerin durumu ise belirsiz. Birçok işçinin istifa etmeyi düşündüğü söyleniyor. İlerleyen süreçte Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun da Tınaztepe'ye taşınacağı da iddialar arasında.

Öte yandan, hayırsever Reha Midilli tarafından üniversiteye bağışlanan arazi üzerinde kurulu olan Foça Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi'nin arazi ve binasının nasıl değerlendirileceği de merak konusu.