Haber/ Bilge Can Ünbal

6 buçuk milyona yakın memur ve memur emeklisini etkileyecek toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde sağlık emekçisinin taleplerini duyurmak amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bildiri dağıtmak isteyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, özel güvenlik tarafından engellenmeye çalışıldı. Olay sonrası SES İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “TİS süreci çerçevesinde sendika olarak hazırladığımız taleplerimizi içeren bildirilerimizi DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sağlık emekçilerine ulaştırmamız Rektörlük tarafından engellenmiştir. Sendikal faaliyetler, Anayasal bir hak olup keyfi uygulamalarla engellenemez. Konuya dair tüm hukuksal girişimlerde bulunacağımızı ve 12 Ağustos 2021 Perşembe günü Twitter Hastang'leri olarak bu hukuksuzluğu teşhir edeceğimizi bildiririz” denildi.

'MÜCADELEYE DEVAM'

Sendikal faaliyetin engelenmesinin anayasal suç olduğunu hatırlatan SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, şöyle konuştu: “Anayasal olarak sendikal faliyet özgürlüğümüz olmasına rağmen, sendikal faliyet yapan arkadaşlarımız açığa alındı, yine sendikal çalışma ve faliyetlerimiz engellendi. Toplu İş Sözleşmesi ile kamu emekçilerinin yoksulluk sınırın altına düştüğü, ekonomik özlük hakların eridiği bu süreçte maalesef bir de faliyetlerimizin engelemesi, bizim çok büyük bir mücadeleyi örgütlemekten başka çaremiz olmadığını gösterdi.”

AÇIĞA ALINMIŞLARDI

Daha önce, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybeden sağlık emekçileri için anma düzenleyen hemşireler açığa alınmış, Başhekimlik açığa alma sebebini, “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” olarak açıklamıştı. Sağlık emekçisi sendikal faaliyetlerinden dolayı cezalandırmak olarak değerlendilen bu olay sonrası, “9EylüldeBaskıyaSon” etiketiyle yüzlerce tweet atılmış, “Sağlık emekçilerini anmak suç değildir”, “Sendikal faaliyet suç değildir” ve “Haksız uygulamalara ve baskılara son verin” mesajları paylaşılmıştı. Sosyal medyadaki protestoya SES başta olmak üzere, İzmir Tabip Odası, sendikalar, sağlık çalışanları ve çok sayıda kişi destek vermişti.