Haber/ Didar DEMİRCİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyaretleri sırasında emsal artışına yönelik ‘Yapacaksınız’ açıklaması üzerine İzmirli depremzedelere yüzde 10’luk emsal artışı Bayraklı Belediye Meclisi'nde kabul edildi. Söz konusu karar üzerine 9 Eylül Gazetesi'ne açıklamada bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “Biz CHP Genel Merkezi ile görüştük. 'Bizim derdimizi yüzde 30 anca çözer' dedik. Yüzde 30 bile çözmüyor da, biz kendi üzerimize sorumluluk alıyoruz. Yüzde 30’u müteahhitte verirsek; 500 binin, 300 binini yüzde 30’dan kurtarırız. 200 bini de daha önce talep ettiğimiz 0 ‘sıfır’ faizli kredi olursa onunla öderiz, diyorduk. Burada suçlu belediye ile devlet” diye konuştu.

'MALİYETİ KARŞILAMIYOR'

Depremzedelerin evlerinin parasız olarak yenilenebileceğini dile getiren Özkan, şöyle konuştu: “Bize Folkart’ı Türker’leri örnek gösterirken, yüzde 10 emsal veriyorlar. O zaman depremzedeleri Türkerler’in yeni yaptığı o çok katlı binaya yerleştirin, buralar da sizin olsun. Ne yapıyorsanız yapın. ‘Emsal artışını konuşmayalım, krediyi konuşalım’ deniyor. 500 bin liralık krediyi 0 ‘sıfır’ faizle devlet verdi diyelim. O krediyi kim, nasıl ödeyecek? Zaten herkes emekli, parası pulu olmayan insanlar. Emsal artışını verin bize, 7 katlı binamızı 10 kata çıkartalım. Biz kaçak göçek yapı istemiyoruz. Biz maliyetlerimizin önemli bir kısmını karşılaması için emsal artışı istiyoruz. Bir de üstüne para veriyoruz. Neden anlamıyorsunuz?”

'MAHKEMEYE VERSİNLER'

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın yüzde 10’luk emsal artışı kararı sonrası yaptığı açıklamaya dikkat çeken Özkan, “Diyor ki; 'Bizim böyle bir sorumluluğumuz yoktu. Yarın odalar bizi mahkemeye verir. Bizim haklılığımız ortaya çıkar.' Odalara acaba para mı veriyorsunuz, mahkemeye verin diye? ‘Ben vatandaşımın yanındayım. Yüzde 10 emsal yetmez, ben yüzde 30 emsal vereceğim’ diyecek başkan arıyoruz. Belediye başkanımızı kaybettik, hükümsüzdür. Odaların temsilcileri kaç kere çıkıp bizim adımıza televizyonlarda konuştu. Ama bizim sorunlarımıza çözüm bulmak için hiçbir açıklama yapmadılar” ifadelerini kullandı. Emsal artışı konusunun siyasete malzeme olduğunu söyleyen Özkan, “Herkes bizim üstümüzden konuşuyor. Ama 11 aydır başkalarının eline bakmak zorunda olan 400 bin insan beddua ediyor. Kim üstüne alırsa alsın o bedduayı. Bizimle oynamasınlar” sözleriyle isyan etti.

'Revizyonla artırılabilir'

Planın ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Bayraklı Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve İmar Komisyonu Başkanı Cindi Can Polat, Büyükşehir’in revizyon vermesi durumunda yüzde 10’luk emsal artış oranının artırılabileceğini belirtti. Polat, “Depremzedelerin yüzde 30 gibi bir talebi vardı ama meclisimiz böyle bir karar aldı. Tabii bu karar Büyükşehir’e gidecek ve onaylanacak. Büyükşehir’de bu karar olduğu gibi de onaylanabilir, reddedilebilir. Bunun yanında oran artırılarak da onaylanabilir” diye konuştu.

CHP'li vekillerden tepki

TBMM'de görüşülen Deprem Komisyonu Raporu hakkında Genel Kurulda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kazanılmış hakların ihlal edildiğini, vatandaşın kendi mülkünün projesi üzerinde dahi söz hakkı sahibi olmadığını, mülkiyet hakkına ve Anayasa'ya aykırı bir durumla depremzedelerin dayatmayla karşı karşıya olduğunu ve deprem raporunun bu gerçekler ışığında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Avukat Sevda Erdan Kılıç, “Depremzedeler bile bu iktidar tarafından kutuplaştırıldı. Eğer ki sosyal devletten söz edeceksek afetzedelerin cebinden bir kuruş bile çıkmadan mağduriyetleri giderilmelidir. Yeter ki konu ve gayeniz depremzedelerin acılarını dindirmek, yaralarını sarmak olsun” diye konuştu.