ÖZEL/Gökçe ADAR
İzmir’e gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kuru m’un depremzedelerle yaptığı iftara, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) üyesi olmayan depremzedelerin davet edilmemesi tepki çekmişti. Proje Alanı Mağdurları Platformu’ndan Suna Yılmaz, evlerine kavuşamayan 17 depremzedenin yemeğe katılması için isim listesini İZDEDA Başkanı Haydar Özkan’a verdiklerini, ancak Özkan’ın, yalnızca derneğe üye olan depremzedelerin yemeğe katılabileceğini söylediğini belirtmişti. Yılmaz, Proje Alanı Mağdurları Platformu olarak, davetsiz katıldıklarını ifade etmişti. Depremzedelerle görüşen Soylu ve Kurum, süreç hakkında bilgi vermiş, depremzedelerin yanlarında olduklarını ifade etmişti. İftarın ardından, iki grup depremzede arasında sular durulmadı. Geçtiğimiz günlerde, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine, İZDEDA, Proje Alanları Mağdurları Platformu’nu davet etmedi. CHP’liler ile iletişime geçen Proje Alanı Mağdurları Platformu üyeleri, partililer tarafından iftara davet edilerek, iftar yemeğine katılma kararı aldı.

KENDİ ÇIKARLARI İÇİN’
Proje Alanı Mağdurları Platformu’ndan Suna Yılmaz, “Bizi İZDEDA davet etmedi. Bizi davet eden CHP’lilerdi. Biz de bu davet üzerine iftar yemeğine katıldık” ifadelerini kullandı. Öte yandan, İZDEDA ve Proje Alanları Mağdurları Platformu arasında yaşanan gerginliklerin devam ettiği ifade edildi. Proje Alanları Mağdurları Platformu üyeleri İZDEDA Başkanı Haydar Özkan’ın, kendilerini yok saydığını ve kendi çıkarları doğrultusunda derneği kullandığını iddia etti. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Haydar bey, derneğin Facebook sayfasını bile kendi propaganda aleti olarak kullandı. Kim bir eleştiri ya da kendi düşüncelerini ifade etse, dernek sayfasından atıldı veya engellendi. Dernek yönetiminden de hiç ses çıkmadı” ifadelerini kullandı.

ENGELLEDİLER’
İsmini vermek istemeyen bir diğer depremzede, pek çok depremzedenin dernek çatısı altından ayrıldığını ifade ederek, “Haydar bey, ayrımcılık yapıyor. Biz, Haydar beyin ayrımcılık yapması nedeniyle dernekten ayrıldık” diye konuştu. Proje Alanı Mağdurları Platformu’ndan bir diğer depremzede ise, “Bu zamana kadar dernekten hiçbir destek alamadık. Haydar bey, kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor” şeklinde konuştu. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan da, Proje Alanı Mağdurları Platformu üyelerinden bazı kişilerin kendisi hakkında kötü ithamlarda bulunduğunu ileri sürerek, sosyal medya hesabından bu kişiler hakkında paylaşımda bulundu. Özkan, platformdan bazı kişilerin çıkacağı canlı yayınları engellediğini ifade etti. Özkan, şu ifadeleri kullandı: “İzmir depremzedelerin sorunlarını anlatmak için FOX TV’de İsmail Küçükkaya’yı telefonla arayıp, hakkımda aşağılık ve şerefsizce ithamlarda bulunarak canlı yayına çıkmam engellendi. İsmail Küçükkaya’nın bana, ‘Adam sizi çıkarmayım diye resmen ağlayarak yalvarıp durdu’ dediği kişiler yüzünden maalesef 75 bin kişinin dertlerini anlatacak fırsat kaçtı.”

İZDEDA SEÇİME GİDİYOR
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nin yönetim kurulu, 11 Mart 2022 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için karar aldı. Dernek başkanının yeniden seçileceği toplantıda, Haydar Özkan yeniden adaylığını açıkladı. Bir süre önce anlaşmazlık yaşadığı dernek başkan yardımcısı İncilay Irmak’ın ise Haydar Özkan’a rakip çıkarak başkan adayı olacağı ileri sürüldü. Ancak 6 Mayıs 2022 günü yapılan toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle, toplantı 14 Mayıs 2022 tarihine ertelendi.